Kumpi on pelottavampi, punkki vai malariahyttynen?

Jos lomamatka suuntautuu tropiikkiin, pitää varoa malariahyttysiä. Jos taas kotisuomalaiseen luontoon, siellä vaanivat borrelioosia ja puutiaisaivokuumetta levittävät punkit. Kumpi ötökkä onkaan suurempi terveysriski, kotimainen punkki vai tropiikin malariahyttynen?
Vastaajana Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tartuntatautien torjuntayksikön ylilääkäri Markku Kuusi.

”Jaa-a. Se riippuu täysin siitä, mihin matkustaa. Jos suuntaa Afrikkaan kannattaa varoa malaria-hyttystä. Sekä malaria- että punkkialueilla kannattaa suojautua puremilta.

Malaria on hengenvaarallinen tauti ja siihen kuolee maailmassa paljon ihmisiä vuosittain. Siinä mielessä taudinkuva on borrelioosia tai puutiaisaivokuumetta vakavampi. Jos ei syö malarian estolääkitystä, malaria on tautina huomattavan vakava näihin toisiin verrattuna. 

Puutiaisaivokuumeeseen kuoleminen on hyvin harvinaista. Taudista voi tosin jäädä vakavia komplikaatioita. Puutiaisaivokuumeelta voi suojautua rokotuksella, jos liikkuu paljon luonnossa.
Borrelioosia ei voi ennalta ehkäistä, mutta toisaalta tautiin on olemassa hyvä lääkehoito. 

Borrelioosin jälkivaikutukset voivat olla vakavia, mutta borrelia-bakteerin tartunta on hoidettavissa antibiooteilla siinä vaiheessa, kun iho-oireita tulee.

Malariaan on olemassa kohtuullisen hyvät estolääkkeet. Jos matkailija ottaa huolellisesti estolääkityksen, on todennäköisesti suojassa loiselta. Ilman muuta malariaestolääkityksen ottaminen on kaiken a ja o.”

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!