Miksi aurinkorasvasta tulee niin klähmäinen olo?

Kalpeaihoisen on kesällä pakko käyttää aurinkorasvaa. Mutta miksi siitä tulee aina niin klähmäinen olo? Vastaajana kosmetiikka-asiantuntija Päivi Kousa Helsingin Allergia- ja astmayhdistyksestä.

”Klähmäinen tunne iholla johtuu aurinkorasvojen suoja-aineista. Mitä suojaavampi voide on, sen paksumpaa ja se yleensä on.

Paras suoja auringolta saadaan vaatteilla. Voide yrittää tehdä samankaltaisen suojakerroksen virkaa iholla. Jos voide on untuvankevyt, sillä ei saada tarvittavaa suojaa. Niin hienoa teknologiaa ei ole vielä keksitty, että auringonsäteet saataisiin vaarattomiksi ilman tuntuvaa suojakerrosta.

Nykyään puhutaan paljon nanoteknologiasta. Aurinkorasvoissa sitä käytetään titaanioksidin pilkkomiseen. Jos titaanioksidia ei pilkottaisi, siitä jäisi iholle näkyvä valkoinen kerros. Pilkkomalla saadaan läpinäkyvämpää voidetta. Tutkimusten mukaan aurinkovoiteissa käytetyt nanohiukkaset eivät aiheuta haittaa, sillä ne eivät kulkeudu ihon läpi.

Mitä korkeampi suojakerros aurinkovoiteessa on, sen enemmän siinä on eri suoja-aineita. Niitä tarvitaan, jotta saadaan mahdollisimman hyvä suoja valon eri aallonpituuksia vastaan.

Kuumalla elimistö estää ruumiinlämmön nousua haihduttamalla kosteutta ihon kautta, mutta rasva muodostaa iholle kosteutta huonosti läpäisevän pinnan. Se lisää hikisyyden ja tahmaisuuden tunnetta.

Usein aurinkorasvaa käytetään aivan liian vähän. Jos aikoo bikinit päällä aurinkoon, iholle tarvitaan kaksi ruokalusikallista aurinkorasvaa.

Jos haluaa välttää aurinkorasvojen kemikaaleja, paras vaihtoehtoa on pysyä varjossa tai käyttää suojavaatetusta. Pitää punnita kumpi on haitallisempaa, kemikaalit vai ihosyövän riski.”

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!