Ihanaa, tomaatit ihanaa

Ihana, punaposkinen herkku on täällä taas. Kypsä tomaatti, kyllä sinua onkin kaivattu!

Todellinen tomaatinystävä välttelee talvella myytäviä tomaatinkopioita. Ulkonäöltään ne muistuttavat tomaatteja, maultaan eivät. Kun talvivaljuja tomaatteja eksyy lautaselle, maku on joka kerta pettymys.

Mutta nyt on se aika vuodesta, jolloin uskaltaa taas ostaa ihania punaisia herkkuja. Kun perustomaatin väri vaihtuu hailakan oranssista kohti syvää punaa, alkaa maku olla kohdillaan.

Tomaatti on todellinen kesän hedelmä: se kypsyy parhaiten samassa lämmössä, jossa lomalainenkin viihtyy. Alle 16 asteessa kasvaneen tomaatin väri jää valjuksi, samoin yltiöhelteessä paahtuneen. Valoa rakastavat niin tomaatti kuin lomalainenkin. Jääkaappiin laittaminen pilaa molemmat.

Tomaatti maistuu parhaalta pian poimimisen jälkeen. Siksi tuoreita kotimaisia tomaatteja notkuvat toripöydät ovat tomaatinystävän taivas. Onnekkaimmat korjaavat satoa omalta pihalta tai parvekkeelta.

Kotimaiset kypsät tomaatit ovat niin herkullisia, ettei niitä kannata ruoanlaitossa aina edes kypsentää. Katso kesälaiskan tomaattiherkkujen ohjeet netistä.

Pikainen tomaattipasta kahdelle:

200 grammaa pastaa
3 kypsän mehevää tomaattia
1 reilunkokoinen mozzarellajuusto (100-200 grammaa)
Oliiviöljyä
Tuoretta basilikaa
Mustapippuria
Suolaa

Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan kypsäksi. Parhaiten toimii muodoltaan ontto pasta kuten vaikkapa penne. Kun pasta kiehuu, poista tomaateista kovat kantaosat ja pilko tomaatit pieniksi kuutioiksi. Pilko tai revi mozzarella palasiksi. Laita tomaattikuutiot ja mozzarellanpalat tarjoiluastiaan. Hulauta päälle oliiviöljyä haluamasi määrä. Suolaa, pippuroi ja sekoita. Silppua basilika.

Kun pasta on kypsää, valuta se ja kaada tomaattiseoksen joukkoon, sekoita ja lisää basilikasilppu. Tarjoa heti.

Kesälaiskan lounasleipä

Pari ruisleipäviipaletta
Yksi leivänpaahdin
Voita tai margariinia
Raejuustoa
Kypsä tomaatti
Mustapippuria myllystä

Paahda ruisleivän palaset leivänpaahtimessa rapsakoiksi. Voitele lämpimänä niin, että voi tai margariini sulaa leivän pintaan. Kauhaise leivän päälle reilusti raejuustoa, sitten paksuja tomaatinviipaleita. Rouhi päälle mustapippuria.

Varustaudu lautasliinalla. Syö ja nautiskele sulan voin, tomaatin ja pippurin liitosta. Pyyhi suupielet, kädet ja pöytä.
 

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!