Teollisuusmaiden kehitysapu kääntyi laskuun

Viime vuonna teollisuusmaiden antama kehitys­apu laski ensi kertaa yli vuosikymmenen kasvun jälkeen. Tämä selviää OECD:n huhtikuussa julkaisemista tilastoista.

Eniten apuaan ovat leikanneet itse kriisiin ajautuneet Espanja ja Kreikka. Myös Belgia, Itävalta ja Japani ovat vähentäneet apuaan yli kymmenyksellä.

Yhteenlaskettuna OECD-maiden apu laski maltilliset 2,7 prosenttia. Osalla maista avun suunta oli yhä ylöspäin. Esimerkiksi Australia, Etelä-Korea, Saksa, Ruotsi ja Viro ovat lisänneet apuaan.

Se, miten avunantajamaat suhtautuvat kehitysapuun talouskriisien aikaan riippuu paljon maan hallituksen kokoonpanosta, selviää YK-yliopisto Widerin maaliskuussa julkaisemasta tutkimuksesta.

Keskustalaiset hallitukset seurailevat apupäätöksissään läheisimmin talouden liikkeitä. Oikeistolaiset hallitukset leikkaavat usein apua enemmän kun maan oma talous supistuu, vasemmistolaiset taas pyrkivät pitämään apubudjetin kriisin aikana ennallaan.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!