Miinanraivaajille lisää töitä

Vaikka yhä useampi valtio allekirjoittaa Ottawan sopimuksen ei miinanraivaajilta lopu tulevaisuudessakaan työt.

Syyria. Syyria on yksi maail­man 37:stä valtiosta, jotka eivät ole sitoutuneet henkilömiinat kieltävään Ottawan sopimukseen. Muun sekasorron keskellä Syyria on ilmeisesti käyttänyt miinoja omia kansalaisiaan vastaan.

Maaliskuussa Human Rights Watch -järjestö kertoi Syyrian miinoittavan osia sekä Turkin että Libanonin vastaisesta rajastaan. BBC:n toimittaja Jonathan Head raportoi tavanneensa Turkin pakolaisleireillä syyrialaisia pakolaisia, jotka olivat menettäneet raajojaan miinaräjähdyksissä. 

Miinat ovat pirullinen ase: helppoja ja halpoja käyttää, mutta miinoitetun maan raivaaminen on kallista ja hidasta. Sotien jäljiltä miinoja raivataan yhä eri puolilla maailmaa. Keinovalikoimaan kuuluvat niin raskaista panssarivaunuista kehitellyt mekaaniset miinanraivaajat kuin rotatkin.

Kaikkiaan 159 maailman valtiota on allekirjoittanut henkilömiinat kieltävän Ottawan sopimuksen. Sen ovat ratifioineet Nato-maista kaikki muut paitsi Yhdysvallat. Henkilömiinojen käytöstä ovat sitoutuneet pidättäytymään myös muun muassa Irak ja Afganistan. Suomi liittyi sopimukseen tänä vuonna. Jalkaväki­­miina­kielto tulee voimaan heinäkuussa.