Artikkelikuva
Karin Albou: Wedding Song (2008).

Helsinki African Film Festival

Helsinki African Film Festival tuo kolmatta kertaa Suomeen kattauksen ajatuksia herättäviä ja viihdyttäviä afrikkalaisia nykyelokuvia. Tämän vuoden teemana on ”Sillanrakentajat”.

”Näytämme laajan valikoiman elokuvia, jotka tutkivat demokraattista ja uskonnollista monimuotoisuutta ja vastustavat rasismia, kiihkoilua ja suvaitsemattomuutta. Sillan rakentamisessa voi olla kyse ennakkoluulojen haastamisesta, uuden kulttuurin luomisesta tai rauhan edistämisestä”, sanoo festivaalin johtaja Wanjiku wa Ngugi.

Festivaalin ohjelmistoon on valikoitu 18 elokuvaa, joiden joukossa on useiden tunnustusta saaneiden ohjaajien tuotantoa. Afrikan maista ovat edustettuina Algeria, Egypti, Etelä-Afrikka, Ghana, Mauritania, Namibia, Norsunluurannikko, Senegal, Tsad, Tunisia ja Zimbabwe. 

Ohjaajavieraaksi saapuu ranskalais-tunisialainen Nadia El-Fani. Hänen viimeisin elokuvansa Neither Allah Nor Master (2011) käsittelee uskonnon asemaa julkisessa elämässä ja on tuonut ohjaajalleen niin palkintoja kuin haasteita oikeuteenkin.

Yksi omista suosikeistani on tunisialaisen Karin Alboun ohjaama Wedding Song (2008). Elokuva kertoo kahden nuoren naisen, Myriamin ja Nourin, ystävyydestä natsihallinnon alaisessa Tunisiassa vuonna 1942. Myriam on juutalainen ja Nour muslimi.

Naimisiinmeno on ollut molempien suurin haave pikkutytöstä lähtien. Mutta kun häävalmistelujen aika koittaa, naisten erilaiset taustat ja sodan realiteetit mutkistavat haaveiden toteutumista. Myös tyttöjen välinen ystävyys joutuu koetukselle.

Useilla kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla palkittu Wedding Song on rohkea ja kaunis elokuva naisten ystävyydestä, seksuaalisuudesta, yhteiskunnallisesta asemasta ja uskontojen tuomista ristiriidoista.

Mukana ohjelmistossa on ensimmäistä kertaa myös suoma­lais­ohjaajan elokuva. Keniassa asuvan Laura Meriläinen-Amaumon dokumenttielokuva From Namibia with Love (2011) kertoo suomalaisnaisen ja namibialaismiehen rakkaustarinan 1960-luvulta tähän päivään. Taustalla kulkee Namibian itsenäisyystaistelu.

Kovia kokenut pariskunta kertoo dokumentissa elämästään, toiveistaan ja unelmistaan. Tarina näyttää, miten kauaskantoisia seurauksia poliittisilla tapahtumilla voi olla yksittäisen ihmisen elämässä. Ohjaaja olisi kuitenkin voinut tarkemmin miettiä dokumentin fokusta: onko se kahden ihmisen rakkaustarina – vai Namibian itsenäisyystaistelu? Kuvittavan arkistomateriaalin ja puhuvien päiden sekoittaminen dokumenttiin vie tarinalta tehoa.

Helsinki African Film Festival 2.-6.5. Andorrassa ja Bio Rexissä.
liput 7,5 ovelta, 8,5 netistä.
lisätietoja www.haff.fi
 

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!