Artikkelikuva

Pasha

Idän makuja pääsiäiseen

Pääsiäinen on ortodokseille vuoden tärkein juhla, johon valmistaudutaan pitkään ja hartaasti. Pääsiäistä edeltävät neljäkymmentä päivää ovat paastoaikaa, jolloin ortodoksit pidättäytyvät eläinkunnan tuotteista, poikkeuspäiviä lukuun ottamatta.

Suuri paasto päättyy lankalauantain yömessuun, jonka jälkeen istutaan juhla-­aterialle. Tarjolla on muun muassa lammasta ja jälkiruoaksi pashaa ja kulitsaa. Pasha syntyy helposti paaston aikana käyttämättä jääneistä maitotuotteista. Rahkaherkku maustetaan sitruunamehulla, mantelirouheella ja kuiva­hedelmillä.

Sivuosaan on vuosien saatossa jäänyt pashan kanssa perinteisesti syötävä pääsiäispulla kulitsa. Se valmistetaan hiivataikinasta ja maustetaan sahramilla. Joskus kulitsaan lisätään kuivahedelmiäkin. Lopuksi pullan päälle leivotaan kirjaimet XB, jotka symboloivat venäjänkielistä lausahdusta ХристосВоскрес!, ”Kristus nousi kuolleista”.

Isä Aleksanterin Kulitsa:

1 kpl

1 1/2 dl sokeria
1 kpl munaa
2 1/2 dl kevytmaitoa
25 g hiivaa
8 dl vehnäjauhoja
100 g sukaatteja
3/4 dl mantelirouhetta
1/2 dl rusinoita
100 g voita

Vatkaa sokeri ja muna yhdessä. Lisää kädenlämpöistä maitoa ja liuota joukkoon hiiva. Sekoita kolmasosa vehnäjauhoista joukkoon. Lisää sukaatti, mantelirouhe, rusinat ja sulatettu voi. Lisää loput vehnäjauhot ja alusta taikina pehmeäksi. Kohota taikinaa niin kaua, että sen koko on kaksinkertaistunut.

Leivo kohonneesta taikinasta pyöreä leipä ja kohota sitä sopivasti.

Voitele kohonnut leipä munalla ja muodosta kokonaisista kuorituista manteleista leivän päälle kirjaimet XB.

Paista kulitsaa 175-asteisessa uunissa rusehtavaksi,  suunilleen 50 minuutin ajan. 

 

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!