Hiv-rahoitusta leikataan

Globaalia hiv-rahoitusta leikataan, vaikka taudin hoitomuodot ovat tehokkaampia kuin koskaan.

Hiv-ohjelmia ympäri maailmaa tukeva Globaali terveysrahasto ilmoitti loppuvuonna 2011, että se joutuu rahapulan vuoksi lykkäämään uusien ohjelmien rahoittamisen aloittamista vuoteen 2014

Globaali terveysrahasto on yksi merkittävimpiä hiv-ohjel­mien rahoittajia. Suomi tuki sen toimintaa viime vuonna neljällä miljoonalla eurolla.

Globaalin terveysrahaston rahapula vaikuttaa köyhien maiden kykyyn tarjota hoitoa hiv-positiivisille. Lääkärit ilman rajoja -järjestön (MSF) mukaan esimerkiksi Burmassa perutaan suunnitelmat lähes 50 000 hiv-positiivsen ihmisen hoidon aloittamisesta.

Myös Kongon demokraattinen tasavalta aikoo pienentää vuoden 2014 hoitotavoitettaan lähes 30 000 potilaalla. MSF:n mukaan kansalaisjärjestöjä on Kongossa pyydetty lopettamaan hiv-­testaus, koska maalla ei ole varaa hoitaa infektiosta kärsiviä ihmisiä.

Hiv-rahoitus on vastatuulessa muuallakin. Yhdysvalloissa presidentti Barack Obaman alkuvuonna julkistamassa budjettiesityksessä hiv-rahoitusta leikataan yli kymmenellä prosentilla.

Uusimpien tutkimusten mukaan lääkitys voi estää hiv-positiivista ihmistä tartuttamasta kumppaniaan. Samoin lääkityksen antaminen ihmisille, jotka eivät kanna virusta, suojaa heitä tehokkaasti tartunnalta

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!