Artikkelikuva

Injera-leipä

Etiopialainen superruoka.

Etiopialainen keittiö on maailmankuulu. Sen perustana on injera-leipä, hapanlettu, joka valmistetaan teff-viljasta.

Etiopian ylänköseudulla kasvava teff-heinä on ravintopitoisuudeltaan erinomaista. Se onkin suosittu viljelykasvi. Korret ovat hyvää karjanrehua, ja olkea käytetään rakennusmateriaalina. Gluteenittomana viljana se sopii myös keliaakikoille. Suomesta teffiä saa hyvin varustelluista ruokakaupoista.

Suomalaiseen suuhun injeran maku on hapahko, mutta ruisleipään verrattuna varsin mieto. Lettu muistuttaa rakenteeltaan pesusientä. Kastikkeet tarttuvat mukavasti epätasaiseen pintaan, ja syöminen on helppoa. Letusta revitään palanen, siihen kääräistään haluttua kastiketta ja paketti heitetään suuhun.

Yksi tavallisimmista kastikkeista on kik­hernejauhosta ja voista valmistettu shiro, jota voidaan höystää lihalla. Useimmista paikoista on myös saatavana beyanetua, injeralle annosteltua kasvislajitelmaa jossa on shiroa, linssimuhennosta ja eri kasviksia.

Resepti:

Injera, helpotettu versio

Tavallisesti Injera valmistetaan happamasta juuresta, jonka tekeminen vie aikaa. Helpotetussa Injerassa käytetään apuna hiivaa.

½ – 1 tl kuivahiivaa

12 dl lämmintä vettä

7 dl teff- tai tattarijauhoa ripaus suolaa ¼ tl leivinsoodaa

Injeran valmistaminen aloitetaan noin vuorokausi ennen paistoa. Hiiva sekoitetaan lämpimään, 40-asteiseen veteen, jolloin se herää. Mukaan sekoitetaan jauhot. Taikinan annetaan seistä rauhassa, kunnes se alkaa kuplia.

Kuplivaan taikinaan lisätään hiukan suolaa ja leivinsooda. Paistinpannu kuumennetaan niin kuumaksi, että siihen pudotettu vesipisara ei sihahda kuiviin, vaan jää pyöreänä helmenä pannun pinnalle.

Taikina levitetään kaatamalla kannusta – paisto muistuttaa meikäläistä letunpaistoa, mutta injeraa ei käännetä paiston aikana. Paiston ajaksi pannu peitetään kannella. Kun taikinan pintaan nousseet kuplat ovat jähmettyneet ja reunat alkavat irrota pannusta, voi leivän siirtää lautasen avulla muovikelmun alle jäähtymään. Harjoitus tekee mestarin tässäkin lajissa.

Etiopiassa koko aikaa vievän valmistusprosessin voi halutessaan ohittaa. Valmista, rullattua injeraa saa supermarketista samaan tapaan kun meillä karjalanpiirakoita.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!