Artikkelikuva

Matka kurkkulaulun lähteille

She How-Shung, Taipei, Taiwan

Vuonna 2001 teatteriopiskelija She How-Shung kuuli kurkkulaulua ensim­ mäistä kertaa elämässään. Elämys sai hänet omien sanojensa mukaan liikut­ tumaan kyyneliin. Alkoi nuoren mie­ hen vuosia kestänyt matka kurkkulaulun saloihin. Matka vei Mongolian tuulisille aroille ja takaisin Taiwaniin, missä mies nykyisin niittää mainetta Hai Ma ­etno­ musiikkiyhtyeen keulahahmona.

Taipeissa asuva How­Shung, 30, saapui Mongoliaan vuonna 2008. Kuukausia kes­täneen matkan tarkoitus oli hevosenpää­ viulun ja kurkkulaulun opiskelu paikallis­ ten mestarien johdolla. Haasteita riitti.

”Minulla oli vaikeuksia hyvän opet­ tajan saamisessa. Kurkkulaulajia löy­tyy Mongoliasta helposti, mutta harvalla heistä on kykyä opettaa. Etsin useista kaupungeista ja kylistä, ennen kuin sopiva löytyi pääkaupunki Ulaanbaata­ rista.”

Pienissä paimentolaisyhteisöissä tutki­ musmatkailijaa odotti täysin toisenlainen maailma ja elämäntapa, kuin mihin hän oli Taipeissa tottunut.

”Asuin arolla ger­teltassa paikallisen paimentolaisväestön tavoin. Arkipäiväi­ set asiat kuten peseytyminen muuttuivat ylellisyydeksi. Vesi oli noudettava kaukaa. Ruokavalio koostui pääasiassa lihasta ja maidosta.”

How­-Shung sai myös kosketuksen sii­ hen, miten tärkeä kurkkulauluperinne on paikallisille ihmisille.

”Aroilla ei ole paljon viihdykkeitä työn vastapainoksi. Musisointi on oiva tapa viettää aikaa yhdessä. Lisäksi kurkku­ laululla on käytännöllisempi puolensa. Paimenet pystyvät laulamaan kauas­ kantoisia signaaliääniä. He hyödyntä­vät taitoaan kommunikointiin karjaa pai­ mentaessaan.”

How­-Shung palasi kotiin Mongoliasta reppu täynnä uusia kokemuksia ja oppeja. Niiden inspiroimana hän keräsi ympäril­leen muita etnomusiikista kiinnostuneita soittajia. Vuonna 2009 merihevosta tarkoittava Hai Ma ­yhtye näki päivänvalon.

Fuusiomusiikkia esittävän Hai Man kon­serteissa voi kuulla länsimaisten, kiina­laisten ja mongolialaisten instrumenttien ja tyylien vapaata vuoropuhelua.