Nanopartikkelit osoittavat hiv-tartunnan

Brittitutkijat kertovat kehittäneensä testin, jonka avulla veren seerumista voidaan diagnisoida hi-virustartunta.

Maailma. Brittitutkijat ­Roberto de la Rica ja Molly Stevens kertovat kehittäneensä superherkän, nanopartikkeleita hyödyntävän testin, jonka avulla veren seerumista voidaan diagnosoida hi-virustartunta ja eturauhassyöpä ilman mikroskooppitutkimusta.

Tutkijoiden kehittämät nanopartikkelit merkkaavat eturauhassyövästä kertovan PSA:n ja hiv-tartunnasta ilmoittavan p24-molekyylin veren seerumista. Seerumi erotellaan verestä sentrifugilla, eli laitteella, jota tarvitaan tavallisimmissakin laboratoriokokeissa. Nanopartikkeleiden merkitsemät markkerit näkyvät seerumista paljaalla silmällä.

Koska testi ei edellytä kallista tutkimusvälineistöä, tutkijat uskovat analyysimenetelmänsä hyödyttävän eniten kehitysmaita.

”Uskomme, että testistä tulee merkittävästi nykyisiä halvempi, mikä voi johtaa laajempaan hiv-testien tekoon köyhissä maissa”, tutkijat kirjoittavat Nature Nanotechnology -nettijulkaisussa.

Ainakin toistaiseksi testi on osoittautunut luotettavaksi. Tutkimus kuitenkin jatkuu vielä.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!