Tupakka tappaa ja köyhdyttää

Vuonna 2011 tupakan tappamista liki kuudesta miljoonasta ihmisestä 80 prosenttia asui köyhissä tai keskituloisissa maissa.

Maailma. Maailmassa kuoli liki kuusi miljoonaa ihmistä tupakoinnin vuoksi vuonna 2011. Heistä 80 prosenttia asui köyhissä tai keskituloisissa maissa, kertoo kehityksen, talouskasvun ja tupakoinnin kytköksiin pureutuva Tobacco Atlas -raportti. Sen ovat julkaisseet Maailman keuhkosäätiö ja Yhdysvaltain syöpäyhdistys.

”Esimerkiksi Venäjän bruttokansantuote olisi kasvanut prosentin tai puolitoista vauhdikkaammin 30 viime vuoden aikana ilman tupakointiin liittyviä kuluja”, raportin laatijoihin kuuluva Hana Ross sanoo.

Tupakkateollisuus vahingoittaa kansantalouksia yhtä lailla kuin ihmisiä, Maailman keuhkosäätiön johtaja Peter Baldini summaa.

Raportin mukaan tupakointi on hiljalleen vähentynyt rikkaissa maissa, mutta lisääntyy köyhemmissä valtioissa, joilla on kehnot edellytykset selvitä sen tuomista terveyshaitoista.

Tupakan ennustetaan aiheuttavan miljardi kuolemaa kuluvalla vuosisadalla, kun mukaan lasketaan savulle altistuneet. Kiinassa 60 prosenttia miehistä tupakoi, ja he polttavat kolmanneksen kaikista maailman savukkeista. Jos Kiinan naisetkin äityisivät sauhuttelemaan samassa mitassa, maan talous ja terveydenhuolto olisivat kriisissä, Atlas varoittaa.

Maailman terveysjärjestö WHO suosittaa valtioille tuottoisaa tapaa suitsia tupakointia: tupakkaveroa, joka olisi noin 70 prosenttia myyntihinnasta. IPS