Valuuttarahaston uudistus kompastui USA:n vaaleihin

Presidentti Barack Obama ei aio viedä IMF:n valtarakenteiden uusimista kongressin käsittelyyn ennen vaaleja.

Yhdysvallat. Lähestyvät Yhdysvaltain presidentinvaalit uhkaavat lykätä Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) vallanjaon uudistusta.

Yhdysvallat on ajanut uudistuksia, joissa 124-jäsenisen IMF:n valtarakenteita rukattaisiin vastaamaan paremmin maailman nykytilaa. Uudistuksen pitäisi saada taakseen 85 prosenttia nykyjärjestelmän mukaisesta äänivallasta ennen lokakuun puolivälissä Tokiossa pidettävää IMF:n vuosikokousta.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ei kuitenkaan aio tuoda asiaa kongressin käsittelyyn ennen marraskuisia vaaleja, kansainvälisten rahoitusjärjestöjen uudistamista vaativan liikkeen johtaja Jo Marie Griesgraber sanoo.

Uudistuksen on tarkoitus antaa lisää valtaa Kiinan kaltaisille nouseville mahdeille, mutta myös köyhille kehitysmaille. Kiina on maailman toiseksi suurin talous, mutta IMF:ssä sillä on saman verran äänivaltaa kuin Italialla.

IMF on viime aikoina keskittynyt eurokriisiin ja saanut arvostelua siitäkin. ”IMF on yksi kriisin aiheuttaneista kolmesta avaintoimijasta. Tässä valossa sen uudistamisella ei ole mitään merkitystä”, Center for Economic and Policy Research -laitoksen johtaja Mark Weisbrot kuittaa. IPS