Entistä nuorisojohtajaa syytetään väkivallan lietsomisesta

Nuorisojärjestön entinen puheenjohtaja halutaan vastuuseen kaivoslakkojen aikana syntyneistä levottomuuksista.

Etelä-Afrikka. Eteläafrikkalainen Solidarity-ammattiliitto vaatii maan pääpuolueen ANC:n nuorisojärjestön entistä puheenjohtajaa Julius Malemaa vastuuseen kaivoslakkojen aikana syntyneistä levottomuuksista, kertoo News from Africa -sivusto.

Korkeakoulutettujen Solidarity syyttää Malemaa siitä, että hän on kiihottanut kaivostyöläisiä väki­valtaisuuksiin. Järjestön mukaan Maleman motiivit ovat henkilökohtaisia ja hän käyttää lakkolaisia ja levottomuuksia vain oman poliittisen uransa elvyttämiseen.

Malema itse sanoo, että hän on kyllä kehottanut työläisiä jatkamaan lakkoa, kunnes työnantaja suostuu palkankorotuksiin. Syytökset väkivaltaan lietsomisesta hän sen sijaan kiistää.

Etelä-Afrikan johtava puolue ANC on jo aikaisemmin erottanut Julius Maleman puolueen nuorisojärjestön johdosta. Malema on saanut useita tuomioita vihapuheesta.

Kaivosalan levottomuudet Marikanan platinakaivoksilla puhkesivat elokuussa. Poliisi ampui kohti lakkoilevia kaivostyöläisiä, joista 34 kuoli. Yhteensä levottomuuksissa menehtyi 44 ihmistä.