Artikkelikuva
Cao Hamburger: Xingú. 2011

Cinemaissíssa parhaita asioita

Elokuvafestivaali esittelee brasilialaista elokuvaa ja nousevia latinalaisamerikkalaisia naisohjaajia.

Latinalaisamerikkalaista ja Karibian alueen elokuvaa esittelevä Cinemaissí-festivaali valtaa Helsingin 18.–21. lokakuuta. Ohjelmistossa on 29 elokuvaa 14 maasta. Valokeilassa ovat erityisesti brasilialainen elokuva ja nousevat latinalaisamerikkalaiset naisohjaajat.

Avajaiselokuvana nähdään Laís Bodanzkyn As melhores coisas do mundo (Maailman parhaat asiat), jossa São Paulossa asuva 15-vuotias Mano syöksyy arjen ristiriitoja kohti aseinaan elämänjano, rakkaus, ystävyys ja musiikki.

Päätöselokuva on Juan Carlos Maneglian tiukka paraguayalainen trilleri 7 cajas, joka ihastuttaa guaranin-kielisellä dialogillaan.

Brasiliaa edustaa myös Cao Hamburgerin Xingú, tositapahtumiin perustuva kertomus retkikunnasta, joka avasi 1940-luvulla sademetsäalueen alkuperäiskansojen yhteyden nykyaikaan.

Festivaalilla vierailee guatemalalainen Luis Argueta (s. 1946), jonka dokumenttielokuva abUSed:The Postville Raid käsittelee Yhdysvaltain historian suurinta siirtolaisratsiaa iowalaisessa kosherlihanjalostamossa toukokuussa 2008.

Kepeämmin globalisaation seurauksia pohtii Sebastián Borenszteinin argentiinalais-espanjalainen Un cuento chino, jossa kielitaidoton siirtolainen ja äreä rautakauppias kohtaavat.

Venezuelassa, Perussa ja Japanissa tuotettu dokumenttielokuva Nikkei puolestaan kertoo Latinalaiseen Amerikkaan muuttaneista japanilaisista.

Cinemaissín toiseksi vieraaksi saapuu parhaillaan Broadwayn Evita-musikaalin pääosaa esittävä argentiinalainen Elena Roger, joka näyttelee pääosan Paula Hernándezin ohjaamassa kolmiodraamassa Un Amor.

Lyhytelokuvista kiinnostavimpia on Juan Pablo Zarmellan palkittu animaatio Luminaris, joka nähdään myös Cinemaissín lasten festivaalilla Cinemaissítossa (6.10. Vuotalossa ja 13.10. Luckanissa).

Varaslähtö Cinemaissíin otetaan 11.-22.10. järjestettävässä TransformArte-tapahtumassa. Taiteen roolia yhteiskunnallisen muutoksen välineenä pohtivan tapahtuman vieraat saapuvat Perusta.

Latinalaisen Amerikan elokuvan festivaali Cinemaissí 18. -21.10 Maximissa, Andorrassa ja Kino Engelissä.

Lisätietoja: www.cinemaissi.org

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!