Artikkelikuva

Docpoint: At night they dance

Docpointissa esitettävän dokumentin äiti Reda ja hänen tyttärensä elävät miesten maailmassa miesten ehdoilla.

Kanadalainen ohjaaja­kaksikko Isabelle Lavigne ja Stéphane Thibault sukeltavat dokumentissaan At night, they dance (2010) kairolaisen työläisperheen elämään. Perheen nelikymppinen äiti Reda on nuorempana elättänyt itsensä vatsatanssijana. Nyt hän on jäänyt leskeksi, ja odottaa kuolleelle miehelleen kahdeksatta lasta. Kolme hänen tyttäristään työllistää itsensä maineeltaan arveluttavassa tanssijan työssä. Tanssiva nainen näyttäytyy ympäristön silmissä huonona naisena – jopa naiset itse huorittelevat toisiaan.

Helsingissä järjestettävän Docpoint-festivaalin (25.–30.1.) ohjelmistossa nähtävä dokumentti kuvaa Redan ja tämän kolmen tyttären kaoottista arkea, jossa fiksaillaan esiintymisiä erilaisiin, pääasiassa häämenoihin liittyviin juhliin, joihin osallistuu pelkästään miehiä. Kairolaisessa arjessa – sen koommin kuin juhlassakaan – miesten ja naisten maailmat eivät tunnu juuri kohtaavan.

Tytärtensä agenttina toimiva Reda riitelee vanhan äitinsä kanssa rahasta, kiistelee tytärtensä kanssa heidän parisuhteistaan ja huumeiden käytöstä. Yhtä hanakasti kuin hän arvostelee tyttäriään, hän myös yrittää suojella heitä vaarallisilta asiakkailta ja lahjoo heidät tarpeen tullen ulos vankilasta.

Dokumentista saa käsityksen, että monet työväenluokkaiset naisiset haaveilevat tanssijan ammatista ja päätyvätkin tekemään sitä – maineensa kustannuksella. Mistään erityisistä tanssitaidosta ei silti voi ainakaan näiden dokumentin tanssijatarten kohdalla puhua. Heidän odotetaan ainoastaan olevan paikalla bileissä, mahdollisimman paljon paljasta pintaa esillä. 

Dokumentissa on pysähdyttäviä kuvia: Reda opettamassa tanssiliikkeitä varhaisteini-ikäiselle, vielä lapsenoloiselle tyttärelleen, joka tanssiessaan jauhaa lakkaamatta purukumia. Juhliva miesväki heittämässä seteleitä tulevalle sulhaselle. Pienen tytön viettelevät käsiliikkeet.

At night, they dance -dokumentin ohella Docpointissa nähdään kokonainen sarja arabimaiden elokuvia. Toinen sarja käsittelee Euroopan muuttuvaa tilannetta ja talouskriisiä, kolmas hyvän ja huonon designin merkityksiä osana World Design Capital Helsinki -vuotta.

ohjelma ja lisätietoja:

www.docpoint.fi

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!