Artikkelikuva

Väri-ilmiöiden Kiina

Helsingin Kulttuurien museoon ripustettu valokuvanäyttely Värimatka Kiinaan juhlii kiinalaista värikulttuuria: värien käyttöä, symboliikkaa ja niille annettavia merkityksiä.

Eri puolilla Kiinaa otetuissa kuvissa näkyvät niin Kiinan kansainvälistyvien suurkaupun­kien kuin alkuperäisinä säilyneiden pikkukylienkin värit.

Värit näyttäytyvät kuvissa osana arkkitehtuuria, koteja ja julkisten tilojen sisustusta, ihmisten pukeutumista, arkea ja luontoa. Kuvista käy ilmi yhtäältä perinteisen ja modernin kiinalaisen värikulttuurin kontrasti, toisaalta yllättävänkin selvät yhteydet perinteisen ja modernin värimaailman välillä.

Modernissa värikulttuurissa värien rikkaus on huikea, toisaalta kansainvälistymisen myötä ’värittömyys’ on tullut uudella tavalla muotiin. Myös vaikkapa yhden lapsen politiikan seuraukset tulevat yllättävillä tavoilla näkyville värivalinnoissa.

Kiinassa väreillä on voimakas symboliarvo. Yhden värin merkitys voi olla eri yhteyksissä erilainen, jopa vastakkainen.

Värimatka Kiinaan Kulttuurien museossa (Tennispalatsi 2. krs., Eteläinen Rautatiekatu 8, Helsinki) 29.1.2012 asti. Avoinna ti–su 11–18, ma suljettu. Vapaa pääsy.