Artikkelikuva
Liikkumisen apuvälineille on Afrikassa kovasti tarvetta

Rollaattorit matkaavat laivan kontissa

Turun satamassa seisovaan laivaan mahtuu yllättävän paljon tavaraa, kun oikein järjestelee. Raam Faalin tarkkaavainen silmä varmistaa, ettei konttiin jää yhtään turhaa koloa.

Kontti täyttyy sairaalatarvikkeista: sänkyjä, pyörätuoleja, kainalosauvoja, rollaattoreita, kaappeja, hyllyjä, hammaslääkärin varusteita, vaatteita, siteitä, lakanoita, pesuaineita. Niiden määränpää on Gambia.

Tarvikkeiden toimittaminen Gambiaan alkoi sattumasta: joku keksi kysyä Faalilta, voisiko käytetyillä sairaalatarvikkeilla olla käyttöä Afrikassa. Ja onhan niillä. Farafennin kaupungin sairaalassa työskentelevä serkkupoika tiesi kertoa Gambian sairaaloiden vähäisistä resursseista. Vaikka maassa on kohtalaisen tiheä sairaalaverkosto, sairaaloiden varustelu on puutteellista. 

Toijalasta Faal löysi hyvän yhteistyötahon, Teriskodin. Kristillinen hoitokoti työllistää ja auttaa mielenterveys- ja päihdeongelmaisia miehiä. Yksi sen toimintamuodoista on vahojen sairaala-tarvikkeiden kerääminen, huoltaminen ja toimittaminen eteenpäin. Valtaosa tarvikkeista menee Viroon, mutta tavaraa riittää myös Gambiaan.

Käytettyjä sairaalatarvikkeita tulee Teriskodin varastoihin kiitettävällä vauhdilla. Pulmallisinta on tarvikkeiden toimittaminen perille asti.

Raam Faalilla on laaja tukiverkko, joka auttaa rahtikulujen kustannuksissa. Se ei kuitenkaan aina riitä. Kun Gambian terveysministeriön virkamies Omar Sey oli tutustumassa sairaalatarvikkeiden keräys-systeemiin Suomessa, hän järjesti rahoituksen muutamalle kontilliselle.

Raam Faal toimittaa Gambiaan myös sairaalassa jaettavia äitiyspakkauksia. Siihen on koottu perustarvikkeita, joita tuore äiti lapsensa kanssa tarvitsee. Materiaalin Faal on saanut lahjoituksena.
”Äitiyspakkausten tavoitteena on saada äidit synnyttämään sairaaloissa”, Faal sanoo. ”Turvallinen sairaalasynnytys on jo yleistynyt mukavasti Gambiassa.”

Reilu kymmenen vuotta sitten suomeen tullut Faal opiskeli ensin maataloutta. Nyt hän toimii maatalouslomittajana Turun seudulla. Kangu-vaimo opiskelee siivousalaa, tyttäret ovat parhaassa leikki-iässä.

Gambialla on iso sija Faalin sydämessä. Välillä hän on jopa pohtinut maatilan perustamista kotiseudulleen. Suunnitelmissa on ollut myös kotieläin-jalostuksen vieminen Afrikkaan.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!