Tamilitiikerien paluu yhteiskuntaan takkuilee

Entisten tamilikapinallisten on vaikea löytää jalansijaa yhteiskunnasta, vaikka he ovat päässeet kotiin hallituksen leireiltä.

”Armeija tarkkailee elämäämme jatkuvasti”, 33-vuotias Kumar (nimi muutettu) sanoi BBC:lle. Kumar kuului kapinallisryhmittymä Tamilitiikereihin 15 vuotta. Vapautumisensa jälkeen hän ei ole löytänyt työpaikkaa. Viisi vuotta Tamilitiikereissä toiminut 23-vuotias Ganesh (nimi muutettu) valitti, että armeija ja poliisi epäilevät automaattisesti entisiä tamilitiikereitä, kun jokin rikos tulee ilmi. ”Tarkkailemalla meitä he saavat meidät tuntemaan, että emme voi jatkaa elämistä Sri Lankassa.”
Työllistyminen on vaikeaa myös korkeasti koulutetuille ex-tiikereille. Lääkärinä kapinallisryhmässä toiminut Kumarasany Muralithan kertoi, että paikallisviranomaiset eivät tunnusta häntä lääketieteen ammattilaiseksi. ”Olen valmis suorittamaan minkä tahansa hallituksen asettaman kokeen, jos siihen annetaan mahdollisuus.” Tamilitiikerit taistelivat Sri Lankan hallitusta vastaan yli 25 vuotta. Sisällissota päättyi vuonna 2009.