Syyrian kansannousua kuvataan kännyköillä

Kännykkäkameroilla on keskeinen osa Syyrian kansannousussa, kirjoittaa sanomalehti Al Ahram Weekly. TV-kanavat eivät ole päässeet kuvaamaan maan hallituksen joukkojen väkivaltaisuuksia, mutta kuvaa tapahtumista virtaa maailmalle tasaiseen tahtiin. Mielenosoittajista itsestään on tullut toimittajia, kuvaajia ja tuottajia, jotka sekä dokumentoivat tapahtumat että lähettävät ne youtubeen.

Turvallisuusjoukot ovat ottaneet kuvaajat kohteekseen ja tuhansia mielenosoittajia on pidätetty vain siksi, että he ovat kuvanneet tapahtumia. Pidätyksen perusteeksi on riittänyt myös pelkkä kännykkä ilman kameraa. Vastareaktiona mielenosoittajat ovat kehittäneet monenlaisia salakuvauskeinoja. Hankalista olosuhteista huolimatta kansalaisjournalistit ovat onnistuneet kuvaamaan teknisesti korkeatasoisia videoita. Monet ovat myös opetelleet käsittelemään kuvaa, esimerkiksi hämärtämään kasvot tunnistamattomiksi. Ihmisoikeusaktivistit aikovat kerätä ja säilyttää videoita, jotta niitä voidaan käyttää myöhemmin todisteena kansainvälisessä oikeudessa. Heidän mukaansa niille on tallentunut satoja mielenosoittajien murhia. Tunisian ja Egyptin vallankumouksissa kännykkäkamerat eivät nousseet vastaavaan rooliin, sillä paikalla oli myös virallisen median edustajia.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!