Miksi vuosi käynnistyy syksyllä?

Kalenterivuosi vaihtuu keskellä pimeintä talvea, mutta käytännössä ihmisten vuosi vaikuttaa käynnistyvän syksyllä. Kuntosalit täyttyvät elintapojen kohentajista, kielikurssit ja taideryhmät harrastajista. Miksi ihmiset aloittavat vuodenkiertonsa nimenomaan syksyllä, ylilääkäri Timo Partonen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta?

”Ihmiselle pitkä lepojakso, kuten kesäloma, antaa mahdollisuuden hengähtää kaikesta kiireestä ja velvoitteiden suorittamisesta tietyn aikataulun mukaan. Tämä yleensä koetaan rentouttavana. Nykyisen yhteiskunnan vuosi alkaa syksyllä, kun yksittäisten ihmisten – etenkin kouluikäisten ja heidän perheidensä – kiireet alkavat kesäloman jälkeen suunnilleen yhtaikaa. Tällainen suuria ihmisjoukkoja aikataulullisesti tahdistava muutos yhteiskunnan toiminnassa koetaan vuoden taitekohtana. Kesän ja syksyn taite on vuoden alku, kevään ja kesän taite on vuoden loppu. Kesäloma on tässä mielessä vanhan vuoden lopun ja uuden vuoden alun väliin jäävä ajaton, jopa hieman surrealistinen ajanjakso.”

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!