Artikkelikuva
Deng Hong & Chen Shasha: The Sound of the Soul

Deng Hong & Chen Shasha: The Sound of the Soul

Kiinalainen näppäiltävä kielisoitin qin kantaa sisällään kunnioitusta herättävää historiaa ja kulttuurillista merkitystä, joista ei tarvitse tietää mitään nauttiakseen sillä soitetuista sävelmistä.

Tässä tapauksessa tieto kuitenkin lisää nautintoa, sillä sävellykset liittyvät joko tiettyihin historiallisiin tai mytologisiin tapahtumiin tai sitten konkreettisiin ilmiöihin, kuten kuunloiste vuoristosolan yllä ja veden virtaus jokikivien ylitse. Qinin täsmällistä syntyaikaa ei tiedetä, mutta soitin on ehkä 3000 vuotta vanha – mikä onkin jo niin paljon, että silkkikielinen qin ja sillä esitetyt laulut ovat oikeas­taan ajan tuolla puolen, yhtä aikaa muinaisia ja täysin moderneja. Tällä loisteliaalla albumilla se saa rinnalleen hieman nuoremman bambuhuilun xiaon, jolla on duetoitu qinin kanssa 600-luvulta lähtien. Perinteisesti oppineiden suosima – ja siitä syystä Kiinan 1960-luvun kulttuurivallankumouksen aikaan epäsuosioon joutunut – qin ei ole mikään hehtaarihallien konsertti-instrumentti, vaan hiljainen ja hienostunut, pieneen ja intiimiin tilaan istuva meditatiivinen soitin; ja sellaisena itse asiassa vähän kanteleen tapainen. Synteettisten sointien hallitsemassa maailmassa Deng Hongin qin ja Chen Shashan xiao haltioittavat: soitta­jien sormien liikkeen silkillä ja puhalluksen bambuun kuulee. Tätä jos jotakin voi sanoa orgaaniseksi. Komean taiteellisen kokonaisuuden kruunaa jo esineenäkin kaunis, kirjamainen pakkaus, jonka tekstiosassa tuottaja (ja itsekin qinin soittaja) Cecilia Lindqvist antaa erittäin kiinnostavaa taustatietoa sekä soittimista että sävellyksistä.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!