Kulttuuripalat

Esittelyssä Elämä ennen kaikkea -elokuva ja Faces-festivaali.

Salaisuuksien sietämätön paino

”Mikään ei ole tarttuvampi tauti kuin valheet” – lauseessa tiivistyy Elämä ennen kaikkea -elokuvan kärki.

Kanadalaisen Allan Strattonin palkittuun romaaniin Chanda’s Secrets pohjaava elokuva kertoo 12-vuotiaan tytön tarinan pienessä eteläafrikkalaisessa kylässä, jossa aikuiset eivät ota vastuuta totuudesta ja sen kertomisesta lapsille.

Pikkusisko kuolee, äiti sairastuu, isäpuoli renttuilee. Tässäkin tarinassa lapsi joutuu aikuisen saappaisiin, roolit kääntyvät päälaelleen. Ensi kertaa elokuvakameroiden edessä näyttelevä Khomotso Manyakan tulkitsee Chandaa, joka taistelee yhteisönsä pelkoja ja häpeää vastaan.

Helsingin lisäksi Tampereen ja Turun elokuvateattereissa nähtävän elokuvan on ohjannut eteläafrikkalainen Oliver Schmitz (s. 1960). Elokuvaa tullaan myös esittämään eri puolella suomea koululaisille ja opiskelijoille.

Oliver Schmitz: Elämä ennen kaikkea Finnkinon ensi-illassa 19.8.

Saisiko olla latinoreggaeta ja bossa novaa?

Raaseporin Gumnäsissä juhlittavan Faces-festivaalin (29.-30.7) perjantain pääesiintyjäksi saapuu chileläinen reggae-ikoni Quique Neira (s.1973). Gondwana-yhtyeen keulahahmona 1990-luvulla aloittanut Neira on tehnyt soolouraa vuodesta 2002. Viime vuonna reggaeta ja latinorytmejä yhdistelevä Neira villitsi yleisöä Maailma kylässä -festarilla Kaisaniemessä. Tämän vuoden Faces-keikka käynnistää hänen Euroopan kiertueensa.

Facesin toinen eteläamerikkalainen vieras saapuu Brasiliasta. Riolainen laulaja-lauluntekijä Marcia Lisboa yhdistelee intiimeissä esityksissään bossa novaa, sambaa ja jazzia. Hänet voi bongata myös Pori Jazzista.

Vuoden teema on Viva la difference, eläköön erilaisuus. Musiikkiohjelman lisäksi tarjolla on teatteria, tanssia, runoja, taidetta, työpajoja ja basaareita. Festivaaliin kuuluu myös lasten oma Small Faces ja Roots Village.

Monikulttuurisissa katusoiton SM-kisoissa muusikot mittelevät parhaan katusoittajan tittelistä. Kilpailijat soittavat ympäri festivaalialuetta. Suosituimmat pääsevät finaaliin, jossa yleisö äänestää voittajan.

Faces-Etnofestivaali 29.-31.7.
Raaseporin Gumnäsissä.
Ohjelma www.faces.fi.

 

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!