Afro-hop riisuu aseista

Matti Ripatti arvioi Maailma kylässä -festivaalilla esiintyneen afro-hop-bändi Daara J Familyn musiikkia.

Hiphop on kyllä metka musiikkilaji. Sen perusestetiikka näköjään kommunikoi yhtäläisen tehokkaasti kaikkialla maailmassa. Hiphopin universaalista vetovoimasta todistaa sekin, että Maailma kylässä -festivaalin ilmeisesti suurin yleisömenestys oli senegalilaisella afro-hop -bändillä Daara J Family.

Daara J Familyn nimissä lavalle nousi viisi miestä: rumpali, basisti, koneita käyttävä dj sekä räppääjät Faada Freddy ja N’Dongo D. Heistä korvaamattomia olivat räppääjät, kuinkas muutenkaan. Faada Freddy ja N’Dongo D eroavat monista, etenkin yhdysvaltalaisista lajitovereistaan siinä, että heillä on ehkä vihainen, mutta silti rakentava sanoma. Lisäksi heidän egonsa ovat lavakarismasta ja lavapersoonan korosteisesta itsevarmuudesta huolimatta tavallisen ihmisen kokoa.

Eihän sellaisesta voi olla pitämättä. Soittajat ja soittokoneet paukuttivat liikkumaan yllyttävää biittiä, räppääjät tosissaan yrittivät temmata yleisöä liikkeeseen ja laulamaan, ja aina hetkittäin onnistuivatkin. Soundimatto oli köyhempi kuin levyillä, mutta läsnäolo hyvitti sen.

Jokaisen muusikon vaatteissa oli jossain kohdassa sinistä, turkoosia, eteläistä taivaansineä. Sen merkkinä, että he haluavat kohottaa Senegalin ja koko Afrikan taivaalle, ylös nykyisestä alennustilastaan.

Eihän sellaisesta voi olla pitämättä.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!