Kulttuuripalat

Valokuvanäyttely kestävästä kehityksestä, kirja globaalista terveyspolitiikasta ja sarjakuvaromaani sodan keskeltä.

Kuvia planeetan puolesta

Kenialaisen valokuvaaja Felix Masin kuvassa tyttö syö paahdettua maissia. Tytön kasvoilla ja jaloissa on hiekkaa ja savea – maata, jossa maissikin on kasvanut.

Masin kuva on osa Kulttuurikeskus Caisan galleriaan ripustettua näyttelyä Save and Protect the Planet. Näyttelyn viisi afrikkalaista valokuvaajaa käsittelevät kestävää kehitystä. Masi kommentoi kuvillaan maaperää, angolalainen Walter Fernandes suurkaupunkeja ja tansanialainen Mwanzo Millinga pohjavettä.

Ghanalainen Nana Kofi Acquahin puolestaan tarkastelee kuvissaan terveyden merkitystä, zimbabwelainen Tsvangirayi Mukwazhi luonnonvaroja.

Save and protect the planet -valokuvanäyttely kulttuurikeskus
Caisan galleriassa (Mikonkatu 17 c / Vuorikatu 14) 16. kesäkuuta asti. Ma-pe 9-17. Vapaa pääsy.

Onko varaa sairastaa?

Köyhällä ei ole terveydenhuollon markkinoilla varaa sairastaa. Yksittäisten sairauksien tutkimiseen jaetaan rahaa, mutta kehitysmaiden peruspalvelujen tueksi sitä ei riitä. Ollaanko maailmassa valmiita jättämään globaali terveyspolitiikka Gates-säätiön kaltaisille hyväntekeväisyyskapitalisteille?

Meri Koivusalon ja Outi Hakkaraisen toimittama Terveys kaupan -pamfletti erittelee sitä, miten terveydestä on tullut markkina­tavaraa, miksi kauppa- ja investointisopimuksia tulee terveyspolitiikan kannalta arvioida kriittisesti, ja miten globaalin terveyspolitiikan suuntaa voidaan alkaa muuttaa.

Terveys kaupan, Meri Koivusalo ja Outi Hakkarainen (toim.).
Into-kustannus 2011.

Lapsi sopeutuu, kun aikuinen sopeutuu

Miltä tuntuu, kun nelihenkinen perhe ahtautuu pommitusten pelossa asumaan kodin eteiseen? Kun kauppaan pitää löytää sellainen reitti, jonka varrella ei ole tarkka-ampujia?

Libanonissa vuonna 1981 syntyneen Zeina Abirachedin sarjakuvaromaani Pääskysen leikki kuvaa arkea sodan keskellä graafisen pelkistetysti, olennaisen välittäen. Teoksen näkökulma on lapsen, jolle sota on ollut aina. Lapsi tarkkailee vanhempiaan, jotka ovat tottuneet sotaan ja oppineet järjestämään elämänsä sen lainalaisuuksille. Ulkona räiskyvät pommit, mutta kodin sisällä on lämmin. Vain sillä on lopulta merkitystä, teos opettaa.

Zeina Abirached, Pääskysen leikki. Like 2011.

 

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!