Kenian pääkaupungin Nairobin suurimmassa slummissa Kiberassa ihmiset elävät ilman mukavuuksia ja peruspalveluita. Suurimmalla osalla asukkaista on kuitenkin käytössään kännykkä – ja sen myötä pääsy alkeellisimpiin peruspalveluihin.
”Kaupungeissa saa hankittua halvalla käytetyn puhelimen, joten suurella enemmistöllä Kiberan asukkaista on matkapuhelin käytössään”, sanoo sosiaali- ja kulttuuriantropologian professori Sirpa Tenhunen Helsingin yliopistosta.
Kännykkäpalvelujen avulla voidaan Tenhusen mukaan edistää terveyttä hankkimalla apua sairastuneelle, pitämällä yhteyttä terveystyöntekijöihin ja levittämällä tietoa. HIV-positiivisille kännykkä tarjoaa anonyymin tavan olla yhteydessä hoitohenkilökuntaan. Se edistää hoitoon hakeutumista maassa, jossa HIV-tartuntaan liittyy yhä voimakas sosiaalinen leimautuminen.
Kännykkä lisää naisten itsenäisyyttä
Suurimmalla osalla kenialaisista ei ole pankkitiliä. Kännykkäpalvelut tarjoavat turvallisen ja edullisen tavan siirtää rahaa ihmiseltä toiselle, eikä sitä varten tarvitse enää turvautua riskialttiisiin käteissiirtoihin. Muutamassa vuodessa mobiilipohjainen M-Pesa-rahansiirtojärjestelmä on kasvanut Kenian suurimmaksi pankkipalveluksi.
Kouluissa on puolestaan meneillään useita pilottiprojekteja, joissa kehitetään kännykkää palvelualustana oppimateriaaleille.
Erityisen tärkeitä kännykät ovat naisille. ”Kännykät lisäävät naisten itsenäisyyttä, kun esimerkiksi mobiilit rahansiirtopalvelut mahdollistavat heille itsenäisen taloudenhoidon”, Tenhunen sanoo.
Kännykät paitsi helpottavat arkea, myös vähentävät köyhyyttä, kun niiden avulla olemassa olevat resurssit saadaan tehokkaampaan käyttöön. ”Pienyrittäjille matkapuhelimen käyttö tehostaa logistiikkaa ja auttaa siten lisäämään tuloja. Köyhimmillä kännykkä vahvistaa turvaverkkoja”, Tenhunen sanoo.
Suomalaisyritykset rynnivät Keniaan
Afrikka tarjoaa kiinnostavia mahdollisuuksia myös suomalaisille mobiilialan yrityksille. Suomalaisyritysten kansainvälistymistä edistävän Finpron ja sen yhteistyökumppanien Mobile Business -pilottihanke vie suomalaisia yrityksiä Kenian markkinoille.
Projektin tavoitteena on auttaa suomalaisyrityksiä luomaan kontakteja kenialaisyrityksiin, järjestöihin ja valtionhallintoon. Projekti pyrkii helpottamaan yrityksiä pääsemään muutoin vaikeasti saavutettaville markkinoille ja ymmärtämään paikallisia tarpeita. Erityiskohteena ovat vähävaraiset sekä hankalien tietoliikenneyhteyksien päässä elävät ihmiset.
Tavoitteena on myös selvittää, miten suomalaiset yritykset voivat auttaa kenialaisyrityksiä kehittämään omia palvelujaan ja taitojaan.
Maaliskuussa kuusi suomalaista mobiilialan yritystä kävi Keniassa tutkimassa tapoja lähestyä maan markkinoita. Finpron projektipäällikön Eeva Nuutisen mukaan yritykset saivat luotua arvokkaita yhteyksiä paikallisiin yrityksiin ja järjestöihin.Joillekin yrityksille aukeni uusia mahdollisuuksia viedä omaa osaamistaan ja tuotteitaan Keniaan.
Nuutisen mukaan suomalaiset erottautuvat Keniassa vahvojen teknologiataitojen ja kekseliäiden ratkaisujen avulla. Suomalaisia pidetään luotettavina ja neutraaleina yhteistyökumppaneina.