Outo maailma

Ehkäisystä kiistellään Filippiineillä, Bahrainilaisen sairaalan henkilökunta syytettynä, Zimbabwen nuorten nettideittailu huolestuttaa.

Ehkäisystä kiistellään Filippiineillä

Filippiinit. Joukko filippiiniläiskyliä suunnittelee rajoituksia ehkäisyvälineiden myyntiin. Aie huolestuttaa maan hallitusta ja järjestöjä. Jos suunnitelmat toteutuvat, kondomeitakin saisi vastedes ainoastaan reseptillä. Ayala Alabangin alueella rajoitukset otettiin käyttöön jo tammikuussa.

Toisaalta myös suunnitelmat kansallisen lisääntymisterveyslain säätämiseksi ovat edistyneet. Laki takaisi muun muassa ehkäisyvälineiden saatavuuden sairaaloista. Katolisen kirkon tiukasti vastustamaa lakia ehdotettiin jo vuonna 1998.

Häpeä rajoittaa kondomien käyttöä Filippiineillä, ja kirkko vastustaa nykyaikaisten ehkäisyvälineiden hyödyntämistä. ”Kun ostan kondomeja apteekista, myyjä katsoo minua ja tiedän, että hän ajattelee minun olevan liian nuori käyttämään niitä”, nimettömänä pysyttelevä 22-vuotias opiskelija sanoi Irin-uutistoimistolle.

Vuonna 2008 tehdyn kansallisen terveystutkimuksen mukaan vain 2,8 prosenttia filippiiniläisistä käyttää kondomia ehkäisyvälineenä. JR.

Bahrainilaisen sairaalan henkilökunta syytettynä

Bahrain. Bahrainin viranomaiset syyttävät 24 lääkäriä ja 23 hoitajaa siitä, että nämä ovat käyttäneet asemaansa väärin ottaessaan osaa hallituksen vastaisiin mielenosoituksiin, kirjoittaa Guardian-lehti.

Kaikki syytetyt työskentelevät Salmaniyan sairaalassa Manamassa. Viranomaisten mukaan he ovat muun muassa kavaltaneet valtion varoja, pahoinpidelleet ihmisiä, jättäneet hoitamatta velvollisuutensa ja uhanneet näin ihmisten elämää ja terveyttä.

Hoitohenkilökunta ja potilaat puolestaan ovat kertoneet, että poliisit ja sotilaat ovat tunkeutuneet sairaalaan ja pahoinpidelleet sekä hoitajia että hoidettavia.

Lääkärit ihmisoikeuksien puolesta -järjestö raportoi lääkäreiden ja hoitajien pidätyksistä, kidutuksista ja katoamisista. Järjestön mukaan syy on se, että hoitohenkilökunta tietää turvallisuusjoukkojen ja mellakkapoliisien mielenosoittajiin kohdistamasta väkivallasta.

Jo aiemmin keväällä Lääkärit ilman rajoja -järjestö syytti Bahrainin viranomaisia siitä, että nämä pidättivät hoitoon hakeutuneita mielenosoittajia. MT.

Zimbabwen nuorten nettideittailu huolettaa

Zimbabwe. Zimbabwessa tietokoneen omistajia on harvassa ja vielä harvemmassa on internet-yhteyksiä. Kaupunkilaisaikuisistakin internetiä käyttää vain joka neljäs, mutta huoli etenkin nuorten nettikäyttäytymisestä on suuri.

Zimbabwen pääkaupunki Hararen netti-kahviloita käyttävät suurelta osin turistit ja liikematkalaiset, mutta myös paikallinen nuoriso kuluttaa niissä aikaansa.

Netinkäytöstä raportoineen Zimbabwe Independent -lehden mukaan internet vaikuttaa negatiivisesti nuoriin. ”He ovat tehneet cyber-kahviloista kevytmielisiä deittailupaikkoja”,valittaa asiasta kirjoittanut Dingilizwe Ntuli.

Lehden mukaan netti-kahviloihin pakkautuneet nuoret ovat koukussa deittailluun ja flirttailuun eri puolilla maailmaa asuvien ihmisten kanssa. Käyttämällä aikansa fantasioiden he pakenevat Zimbabwen vaikeaa taloudellista ja poliittista tilannetta.

Vaikka netin käyttöä valvotaan, osa nuorista onnistuu surffaamaan myös pornosivustoille. Niillä vierailu on kuitenkin harvinaista, sillä suuri osa sivustoista on maksullisia, eikä Zimbabwen nuorilla ole käytössään luottokortteja. MT.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!