Artikkelikuva
Union Island on rakennettu tyhjistä kotilonkuorista ja sementistä.

Tee se itse -saari

Mitä voi tehdä tyhjistä kotiloista?

St. Vincent ja Grenadiineihin kuuluvalla Union Islandilla asuva Janti rakensi oman saaren tyhjistä kotilonkuorista ja sementistä.

Hän keräsi rannalle kertyneitä kotiloita ja kuljetti niitä aallonmurtajan päähän saaren rakennusaineiksi venelastillisen kerrallaan. Urakka kesti seitsemän vuotta.

Kotiloita pyydetään Karibialla syötäväksi, ja ne ovat turistiravintoloiden hittituote. Kalastajat heittävät tyhjät kuoret mereen, josta ne kertyvät rannoille isoiksi röykkiöiksi.

Janti siivosi rantoja vapaaehtoisena paikallisessa ympäristönsuojeluryhmässä, kunnes keksi rakentaa kotiloiden varaan sekä kodin että liikeyrityksen.

Tätä nykyä Happy Island on paikallinen nähtävyys, ja sen isäntä menestyvän baarin omistaja.

Taustalla soi letkeä reggae, kun purjehtijat rantautuvat kumiveneillään nauttimaan iltapäivän auringosta. Baarista saa alle eurolla lasillisen rommilla terästettyä hedelmäpunssia. Tarvittaessa Janti kokkaa illalliseksi hummeria. Auringonlaskuun aikaan terassilta on vaikea löytää vapaata tuolia.

Rastatukkainen isäntä tuntee saarensa arvon. Hän suostuu haastatteluun vasta, kun lupaan kirjoittaa saaren tarinan tismalleen niin kuin se tapahtui. Siis näin:

”Happy Islandin synty perustuu kulttuurimme ja elämäntyylimme rappioon. Aikoinaan saaremme kukoistivat, mutta turismin myötä ympäristö joutui kärsimään”, Janti sanoo juhlallisesti.

”Ihmiset riistivät luontoa, ja rannoista tuli tämän jätteen kaatopaikkoja. Saareni on syntynyt kierrätetystä materiaalista, ja tänä päivänä se on taloutemme piristysruiske”, Janti sanoo.

Samalla Happy Island on Jantin mukaan kunnianosoitus menneille sukupolville ja perinteiselle luonnonläheiselle elämäntyylille.

Paikallisviranomaiset eivät Jantin mukaan ole panneet hanttiin hänen oma-aloitteiselle rakennusprojektilleen.

”Järkevä hallitus suosii kansalaistensa taloudellista yritteliäisyyttä. Sitä paitsi toisin kuin monet muut yrittäjät, teen liiketoimintaa ympäristöä kunnioittaen.”

Saaresta ovat hyvillään myös paikalliset kalastajat, jotka saavat lisätuloja kyyditsemällä turisteja sinne kalastusveneillään.

Tänä vuonna Happy Islandin asukasluku kaksinkertaistui, kun Jantin kumppani Andrea muutti pysyvästi saarelle. Aiemmin hän vietti osan vuodesta Lontoossa.

Vaikka saari on osoittautunut menestykseksi, Jantilla ei toistaiseksi ole aikeita laajentaa valtakuntaansa.

”Laajenemisen täytyy aina tapahtua ympäristön ehdoilla, ja sen pitää perustua ihmisten tarpeisiin. Happy Islandilla siihen ei ole tarvetta.”

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!