Kulttuuripalat

ARS 11-ohjelmiston Correspondances -tanssiteos, Sabine Kueglerin omaelämäkerrallinen Elämän viidakossa sekä korealaista muotoilua.

Eteen vai taakse?

Mitä tarkoittaa eteneminen? Entä taaksepäin meneminen? Onko kehitys aina eteenpäin menemistä?

Muun muassa näitä kysymyksiä pohtii ARS 11 -ohjelmistoon kuuluva tanssiteos Correspondances.

Teoksessaan haitilaissyntyinen Kettly Noel ja eteläafrikkalainen Nelisiwe Xaba tarkastelevat esimerkiksi nykynaisen rooleja ja naisen aseman vahvistamista. Molemmilla on kokemusta siirtolaisuudesta, joten suurennuslasin alla on myös kodin käsite.

Kettly Noel & Nelisiwe Xaba: Correspondances. Kiasma-teatteri (Mannerheiminaukio 2) 5. ja 6.5. klo 19. Liput 20/15 euroa.

Viidakko onkin täällä

Nepalissa saksalaisille kielentutkijavanhemmille syntynyt Sabine Kuegler (s. 1972) eli lapsuutensa Länsi-Papuan viidakossa, fayu-heimon arvomaailman oppien mukaan. Elämän viidakossa jatkaa hänen omaelämäkerrallisten teostensa sarjaa.

Kun Kuegler 17-vuotiaana lähti opiskelemaan Sveitsiin ja sieltä Saksaan, hän törmäsi maailmaan, jossa millään aiemmin opitulla ei ollut enää mitään käyttöä. Kueglerin viidakko onkin teollistuneessa maailmassa, joka ahdistaa hänet nurkkaan.

Sabine Kuegler: Elämän viidakossa. tammi 2011.

Muotoilua korealaisittain

Helsingin designmuseon Korean design -näyttelyssä pohditaan, mitä ominaisväriä pitkään säilynyt korealainen perinnekäsityö tuo tähän päivään. Entä mikä korealaisessa nykymuotoilussa hätkähdyttää?

Näyttely esittelee sekä perinteistä käsityökulttuuria että modernia muotoilua. Työskentelyä havainnollistetaan taustatiedoin, videoin ja valokuvin.

Osa näyttelyn töistä on koulutettujen muotoilijoiden, osa itse­oppineiden tekijöiden valmistamia. Näyttelyssä on esillä myös esimerkkejä Samsungin huippu­teknologiasta. av. <

Korean design – perinteistä modernia Designmuseossa (Korkeavuorenkatu 23, helsinki) 29.5. asti. Liput 8/7/3 euroa. Lapset ilmaiseksi.
 

 

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!