Outo maailma

Pablo Escobarin virtahevot pääsivät valkokankaalle, kiellot eivät hidastaneet kannabiskauppaa Nepalissa, Lihomisen tavoittelu tappaa Mauritaniassa.

Pablo Escobarin virtahevot pääsivät valkokankaalle

Kolumbia. Cartagenan kansainvälisillä elokuvajuhlilla sai maaliskuussa ensi-iltansa kolumbialaisen Antonio von Hildenbrandin dokumenttielokuva Los hipopótamos de Pablo, Pablon virtahevot, kertoo El País.

Von Hildenbrandin dokumentti lähestyy 1980-luvun tunnetuinta huumepohattaa Pablo Escobaria tuoreesta näkökulmasta. Elokuvan lähtökohtana on yli kolmekymmentä Kolumbian luontoon kuulumatonta, vapaana kuljeskelevaa virtahepoa. Ne ovat jo pitkään aiheuttaneet harmia: tuhonneet viljelyksiä, murtaneet aitauksia ja tallonneet karjaa.

Virtahevot ovat peräisin Escobarin eläintarhasta, jonne hän hankki 1980-luvulla kymmeniä eksoottisia eläimiä. Huumeparonin kuoltua vuonna 1993 eläimet jäivät oman onnensa nojaan.

Sundance Channelin ja BBC:n osatuottamassa dokumentissa kerrotaan paitsi virtahepojen, myös Escobarin tarina.

”Pablo Escobar oli alfauros. Dokumentti osoittaa myös sen, kuinka väkivaltaisiin tekoihin Escobar ylsi osoittaakseen machoutensa”, von Hildenbrandin sanoo. AV.

Kiellot eivät hidastaneet kannabiskauppaa Nepalissa

Nepal. Hindujen ”maailmasta vetäytyneiltä pyhiltä miehiltä” eli sadhuilta yritettiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa kieltää kannabiksen myynti Shiva-jumalalle omistetun Mahashivaratri-juhlan aikana. Kannabiskauppa on ollut Pashupatinathin temppelissä vietettävien Shiva-jumalan juhlien aikana perinteisesti sallittua, sillä Shivan itsensä uskotaan poltelleen mieluusti marihuanaa.

Nepalin lain mukaan kannabiksen myynnistä voi saada kuukauden vankeutta tai 2000 rupian sakot, mutta Mahashivaratrin aikana sadhut ovat voineet käydä kauppaa vapaasti.

Ennen maaliskuun alkupuolella vietettyä festvaalia poliisit pidättivät parikymmentä sadhua ja kuljettivat heidät kaupungin ulkopuolelle, The Himalayan Times kertoo. Itse juhlien ajaksi rekrytoitiin 3800 turva-alan ammattilaista ja 8000 vapaaehtoista valvomaan kiellon noudattamista.
Massiivisesta panostuksesta huolimatta kannabiskauppa festivaaleilla kävi vilkkaana. Himalayan Timesin haastattelema sadhu Manav baba kertoi, että rangaistusten jakamisen sijaan poliisi kehotti pyhiä miehiä käymään kauppaa normaalia huomaamattomammin. MT.

Lihomisen tavoittelu tappaa Mauritaniassa

Mauritania. Mauritaniassa ihannoidaan muodokkaita naisia, ja nuoret naiset käyttävät yhä vaarallisempia tapoja saavuttaakseen runsaammat muodot, kertoo uutistoimisto Irin.

Äitien ja lasten terveyden edistämiseen keskittyvään AMSME-järjestöön kuuluva nainen kertoo, että hänen avioliittoon valmistautuva serkkunsa kuoli otettuaan yliannostuksen aineita, joiden on tarkoitus edistää painonnousua.

Mauritanian farmaseuttiliiton johtaja Souleimane Cherif puolestaan kertoo, että nuori nainen kuoli pääkaupunki Nouakchottissa otettuaan karjalle tarkoitettuja lääkkeitä.

Viime vuonna Mauritaniassa säädettiin laki, joka määrää kovemmat rangaistukset sääntöjenvastaisesta lääkekaupasta, mutta se ei ole tehonnut.

Nouakchottilaisen klinikan ylilääkärin Mohammed Lemine Ould Cheikhin mukaan tietämättömyys on ongelma. ”Useimmat naiset eivät tiedä, että nämä lääkkeet ovat vaarallisia; muuten he eivät ottaisi niitä”. JR.

 

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!