Maailman palat

Tie uhkaa Serengetin luontoa, lääkefirmat rikastuvat rokotteella, verkosto hiv-positiivisille papeille, vanhainkoti indonesialaisorangeille, yms.

Tie uhkaa Serengetin luontoa

Tansania. Tansaniassa suunnitellaan tien rakentamista Serengetin kansallispuiston halki. Tie voi maksaa Tansanialle paitsi ympäristöystävällisen maineen, myös selvää rahaa menetettyinä lahjoituksina.

”Kyse on teille maan johtajana osoitetusta luottamuksesta. Tansanialaisten lasten ja heidän lastensa tulevaisuus on teidän käsissänne, koko maailma seuraa toimianne”, yhdysvaltalainen Serengeti-asiantuntija, professori John S. Adams kirjoittaa The Citizen -lehdessä julkaistussa, presidentti Jakaya Kikawelle osoitetussa avoimessa kirjeessä.

Adamsin mukaan tien myötä puistosta häviäisi muutamassa vuosikymmenessä sinne viiden miljoonan vuoden aikana juurtunut villieläinpopulaatio.

Maailmanpankki on tarjoutunut rahoittamaan vaihtoehtoista, eteläistä reittiä kulkevaa tiehanketta. Presidentti Kikawen mukaan suunnitelmat rakentaa 480 miljoonaa dollaria maksava pohjoinen tie Serengetin läpi ovat kuitenkin vastalauseista huolimatta yhä voimassa.

Kaikkinensa Serengeti on 30 000 neliökilometrin laajuinen ylänkö, josta 80 prosenttia kuuluu Tansaniaan ja loput Keniaan. MT.

Lääkefirmat rikastuvat rokotteella

Maailma. Kansainvälinen rokotejärjestö Gavi on käynnistänyt rokotusohjelman, jolla pyritään vähentämään maailman yleisimmän lapsentappajan, keuhkokuumeen, esiintymistä. Vuoden sisällä ohjelmaan pääsevät mukaan 19 kehitysmaan lapset.

Lääkärit ilman rajoja -järjestö ei kiistä ohjelman tarpeellisuutta, mutta kyseenalaistaa kahdelle suurelle lääkefirmalle ohjelmasta koituvat miljoonien tuotot, kertoo nettilehti Medicalkenya.

Molemmat yhtiöt ovat sitoutuneet toimittamaan Gavin ohjelmaan 30 miljoonaa rokoteannosta vuodessa kymmenen vuoden ajan 3,50 dollarin yksikköhinnalla. Yksikköhinnan lisäksi hankkeeseen osallistuvien maiden hallitukset ovat sitoutuneet maksamaan kummallekin lääkefirmalle 225 miljoonaa dollaria tukea, jotta niiden osallistuminen ohjelmaan olisi taattua koko sen keston ajan.

MSF:n mukaan jättien jalkoihin jäävät kehittyvien maiden omat lääkeyhtiöt, jotka ovat ilmoittaneet voivansa tarjota rokotteet merkittävästi edullisempaan hintaan. Järjestön mielestä kilpailun puuttuminen paitsi pitää hinnat korkealla, myös lopettaa edullisempien rokotevaihtoehtojen kehittämistyön. MT.

Verkosto hiv-positiivisille papeille

Afrikka. Papit eivät ole immuuneja hi-virukselle, mutta vain harva heistä rohkenee puhua omasta tartunnastaan. Tieto hiv-positiivisuudesta johtaa usein leimautumiseen ja syrjintään, ja pappi saa stigman vielä muitakin helpommin.

Uskonnollisten johtajien muodostama Inerla-verkosto tarjoaa vertaistukea ja ohjausta kollegoille, jotka joko kantavat itse virusta tai ovat läheisissä suhteissa hiv-positiivisten ihmisten kanssa, kertoo eteläafrikkalainen uutis­palvelu Health-e.

Verkostoon kuuluu jäseniä useista Afrikan maista. Inerlaa johtavan anglikaanisen pastori JP Mokgehti-Heathin oma hiv-tartunta todettiin 11 vuotta sitten. Pastori JP Mokgehti-Heath sanoo, että hiv-positiivisuus on muuttanut hänen käsityksiään uskonnosta, ja pappina hän uskoo olevansa parempi kuin ennen tartuntaa.

Uskonnollisten johtajien rohkeus ja taistelu omaa ja muiden stigmatisoitumista vastaan on tärkeää. Leimautumisen pelko on Mokgehti-Heathin mukaan suurin syy siihen, että ihmiset kuolevat aidsiin. MT.

Swazimaan köyhät katoavat

Swazimaa. Swazimaassa on virallisten tilastojen mukaan aikaisempaa vähemmän köyhiä, mutta syistä kiistellään.

Köyhiksi määriteltävien ihmisten osuus väes­töstä aleni kuudella prosentti­yksiköllä vuosista 2000-2001 vuosiin 2009-2010. Hallituksen mukaan kyse on köyhyyden vähentämistoimien onnistumisesta; kriitikot löytävät selityksen köy­hien kor­keasta kuolleisuudesta.

Virallisessakin selvityksessä todetaan, että melkein kolmasosa maan väestöstä ei saa riittävästi ravintoa, ja että tilanne ei ole muuttunut 2000-luvun alusta. Maan väestö ei ole kasvanut odotetulla tavalla, vaan itse asiassa se on laskenut 2000-luvun alusta.

”Toivoisin voivamme sanoa, että kuusi prosenttia väestöstä ei ole enää köyhiä, koska he ovat onnistuneet parantamaan elämäänsä taloudellisesti”, sosiaalityöntekijä Alicia Simelane sanoi Irin-uutistoimistolle. Hän ar­vioi, että köyhien määrä on kuitenkin vähentynyt hiv-epide­mian ja korkean lapsikuolleisuuden vuoksi. JR.

Synnytykset turvallisempia Bangladeshissa

Bangladesh. Äityiskuolleisuus Bangladeshissa laski 40 prosenttia vuosien 2001-2010 välillä, selviää tuoreesta Bangladesh Maternal Mortality and Health Care -tutkimuksesta. Maa on saavuttamassa äitiysterveyteen liittyvän YK:n vuosituhattavoitteen.

Yhä useammat naiset Bangladeshissa synnyttävät laitoksessa, joskin laitossynnytysten osuus on edelleen vain viidesosa kaikista synnytyksistä. Raportissa arvioidaan, että kotisynnytysten yleisyydestä huolimatta naiset hakeutuvat useammin terveys­klinikalle, jos raskauden aikana ilmenee komplikaatioita. Samalla yhä useammassa synnytyksessä on avustamassa koulutettu ammattilainen.

Koulutus ehkäisee äityiskuolleisuutta, ja uusien äitien koulutustaso Bangladeshissa on viime vuosina noussut selvästi. Kouluttautumattomien uusien äitien osuus on puolittunut.

Viime vuonna Bangladeshissa lähes 200 naista sadastatuhannesta kuoli joko raskauden aikana tai synnytyksessä. Lukumäärä on edelleen erittäin korkea. Suomessa vastaava lukumäärä oli vuosina 2003-2008 keskimäärin seitsemän. JR.

Maatalouden tasa-arvo vähentäisi nälkää

Maailma. Tasa-arvon parantaminen maataloudessa voisi vähentää aliravittujen ihmisten määrää maailmassa 12-17 prosenttia, YK:n ruoka- ja maatalousjärjestö FAO arvioi.

FAO:n tuoreen raportin mukaan hieman yli 40 prosenttia kehitysmaiden maatalouden työvoimasta on naisia, ja he tuottavat vähemmän kuin mieskollegansa. Raportin mukaan tämä johtuu siitä, että naisilla on vähemmän mahdollisuuksia hyödyntää maataloudessa tarvittavia resursseja kuten lannoitteita ja työkaluja. Jos maatalous tältä osin tasa-arvoistuisi, naisviljelijät voisivat nostaa tuottavuuttaan vähintään viidenneksellä.

FAO:n johtajan Jacques Dioufin mukaan tasa-arvo on välttämätöntä aliravitsemuksen taltuttamiseksi. ”Sukupuolten tasa-arvo ei ole vain ylevä ihanne; se on myös tärkeää maatalouden kehitykselle ja ruokaturvalle”, hän sanoi Guardian-lehdelle.

FAO arvioi, että maailmassa on noin 925 miljoonaa aliravittua ihmistä. JR.

Palvelunumero Kenian nälkäisille

Kenia. Kenialainen Kencall-yhtiö on perustanut hallituksen rahoituksella uuden palvelevan puhelimen nälänhädän uhreille.

Soittajien tiedot välitetään hallituksen kansalliselle katastrofiapua koordinoivalle keskukselle. Kencall arvioi puhelimen palvelevan yli 12 000 ihmistä, jotka tarvitsevat ruoka-apua, vettä tai sairaanhoitoa. Katastrofiavusta vastaava ministeri Esther Murugi kannustaa kenialaisia käyttämään puhelinpalvelua ja raportoimaan tilanteista, joissa apu ei mene alkuperäiseen kohteeseensa.

Kencallin toimitusjohtaja Nicholas Nesbit näkee apubisneksessä suuria mahdollisuuksia. ”Kenia voi nousta alueen hätätilanteiden hallinnan keskukseksi”, hän sanoi Reutersille. Nesbitin mukaan Kencall ja muut kenialaisyritykset voivat johtaa tiedon keräämistä ja välittämistä esimerkiksi YK-järjestöille ja Punaiselle Ristille.

YK:n tiedottajan mukaan jo olemassa olevat humanitaarisen avun tietojärjestelmät ovat riittäviä.

Ruoka-apua tarvitsee Keniassa lähes 2,5 miljoonaa ihmistä. Kuivuus on pahentanut tilannetta. JR.

Intiassa keskustellaan eutanasiasta

Intia. Intiassa on käynnistynyt keskustelu eutanasiasta. Se sai alkunsa, kun korkein oikeus kielsi lähes 40 vuotta vegetatiivisessa tilassa olleen Aruna Shanbaugin hoidon ja ruokinnan lopettamisen, kertoo Hindustan Times.

Shanbaug sai vakavia aivovaurioita, kun hänet raiskattiin ja pahoinpideltiin raa’asti vuonna 1973. Eutanasiakanteen vei oikeuteen toimittaja Pinki Virani, joka on kirjoittanut kirjan Shanbaugin kohtalosta. Viranin mukaan Shanbaug on ollut käytännöllisesti katsoen kuollut jo lähes 40 vuotta.

Vaikka korkeimman oikeuden päätös oli kielteinen, sen katsotaan muuttavan olennai­sesti In­tian oikeuslaitoksen suhdetta eutanasiaan. Aiemmin armokuolema on tulkittu yksiselitteisesti kielletyksi, mutta nyt tehdyn päätöksen mukaan passiivista eutanasiaa voidaan tietyissä tapauksissa harkita. Oikeuden päätöksen mukaan Shanbaugin tapaus ei kuulu niihin.

Intian oikeusministeri M. Veerappa Moilyn mukaan maan korkein oikeus on oikeassa vaatiessaan eutanasiaa koskevaa lainsäädäntöä tulevien päätöstensä tueksi.

Shanbaugia hoitavan mumbailaisen sairaalan hoitajat iloitsivat oikeuden päätöksestä. Ennen vammautumistaan Shanbaug toimi hoitajana samassa sairaalassa, ja siellä hän myös joutui päällekarkauksen uhriksi. MT.

Srilankalaisnaiset eivät enää suostu hikipajoihin

Sri Lanka. Katunayaken vapaan talousvyöhykkeen vaatetehtaissa oli helmikuussa noin 15 000 vapaata työpaikkaa. Ammattiyhdistysten mukaan naiset ovat kyllästyneet hikipajojen huonoihin palkkoihin ja kurjiin työoloihin.

”Joudumme torjumaan tilauksia”, valittaa vaatetusalan työantajaliiton puheenjohtaja A. Sukuman. Työantajaliitto on käynnistänyt kalliin mainoskampanjan parantaakseen alan mainetta.

Ay-liike puolestaan vaatii vaatetusalalle palkkaa, jolla tulee toimeen. Riittävä palkka on liiton mukaan 130 euroa kuussa eli lähes tuplasti nykyinen peruspalkka. Raatamalla seitsemän päivää viikossa saattaa nyt saada kokoon 78 euroa kuussa. Hallituksen tilastojen mukaan kotitalouden kuukausimenot ovat yli 230 euroa.

Sri Lankan vaatetehtaat ovat kehittyneet pahimmista hikipaja-ajoista, mutta niiden työntekijöitä saatetaan yhä nimittää ”juki­tytöiksi” yleisen ompelukonemerkin mukaan. ”Maalta tulee nuoria naisia vaatetehtaisiin, koska muuta työtä ei ole tarjolla”, sanoo naisten oikeuksia ajavan keskuksen työntekijä Sriya Ahangamage.

Vaatteet ovat Sri Lankan tärkein vientituote. Kauppa tuotti viime vuonna 2,6 miljardia euroa. Hallitus odottaa tulojen nousevan 3,7 miljardiin euroon vuonna 2016, mutta se ei onnistu ilman työvoimaa. IPS – Feizal Samath.

Indonesialaisorangeille perustetaan vanhainkoti

Indonesia. Eri syistä ihmisten hoteisiin päätyneiden ja kosketuksensa villiin elämään menettäneiden orankien opastaminen takaisin luontoon on Indonesiassa tuttua puuhaa. Vanhoille, vammaisille tai sairaille orangeille paluu viidakkoon voi kuitenkin olla liian vaativa ponnistus.

Turvatakseen punaturkkien vanhuudenpäivät Jogjan orankikeskus JOC on päättänyt perustaa pysyvän kodin sairaille ja ikääntyneille kädellisille, kertoo The Jakarta Post.

Rakenteilla oleva vanhainkoti on paljon ihmisille suunnattuja suurempi, sillä halkaisijaltaan 120 metriseen rakennelmaan mahtuisi parikin jalkapallokenttää. Tilaa riittää viidelle vapaasti vaeltavalle orankiryhmälle. Keskelle tarhaa pystytetään jättiläismäinen, raudasta ja betonista rakennettava ”puu”, jonka pinta koristellaan viikunaleikkauksilla.

JOC:lla on ennestään 14 hehtaarin suuruinen orankien karanteeni- ja koulutuskeskus. Niiden, samoin kuin rakenteilla olevan vanhainkodin ylläpidosta järjestö vastaa yhdessä Yogyakartan kuninkaallisen perheen kanssa. MT

Kuuban netti on nopea, mutta kallis

Kuuba. Uusi Venezuelasta Kuubaan vedetty valokaapeli mahdollistaa jopa 3 000 kertaa aiempaa nopeammat internet­yhteydet saarivaltiossa. Hankkeen rahoitti Venezuela.

Internetyhteydet Kuubassa ovat erittäin hitaita, ja niiden hyödyntämistä on rajattu vedoten kaistakapasiteetin säännöstelyyn. Alle kolme prosenttia kuubalaisista käyttää nettiä säännöllisesti.

Kuuba yhdistettiin internetiin vuonna 1996, ja maan silloinen johtaja Fidel Castro julisti pääsyn verkkoon kuubalaisten perusoikeudeksi. Uudesta valokaapelista huolimatta lupauksen toteutuminen näyttää epätodennäköiseltä. Jorge Luis Perdomo Kuuban informaatioministeriöstä arvioi The Economist-lehdelle, ettei kuubalaisilla yksinkertaisesti ole varaa hankkia riittävästi tietokoneita ja reititinlaitteistoja, jotta netti voisi tulla yleisesti käyttöön.

Hallituksen hyväksymissä nettikahviloissa pääsy maailmanlaajuiseen verkkoon maksaa hieman alle kolme ja puoli euroa tunnissa. Kuubalaisten keskimääräinen kuukausipalkka on hieman yli kymmenen euroa. JR.

Brasiliasta suosikkimaa

Maailma. Yhä useampi ihminen uskoo, että Brasilian toiminta vaikuttaa myönteisesti koko maailmaan. Suosio käy ilmi BBC:n 27 maassa teettämästä kyselystä. Vuosi sitten 40 prosenttia vastaajista arvioi Brasilian vaikutuksen myönteiseksi, nyt sitä mieltä on jo lähes puolet kyselyyn osallistuneesta lähes 28 000 ihmisestä.

”Hyppäys Brasilian suosiossa on seurausta onnistuneesti suoritetusta demokraattisesta presidentinvaihdoksesta Lula da Silvasta maan ensimmäiseen naispresidenttiin, Dilma Rousseffiin”, arvioi kyselyn toteuttaneen Globescanin puhemies Doug Miller.

Saksaa ja Kiinaa lukuun ottamatta näkemykset Brasiliasta olivat suurimmaksi osaksi positiivisia tutkimukseen osallistuneissa maissa. Kiinalaisista 45 prosenttia katsoi Brasilian globaalin vaikutuksen olevan myönteisen, mutta lähes yhtä moni eli 41 prosenttia arvioi sen negatiiviseksi.

Myös Etelä-Afrikka kasvatti mittauksessa suosiotaan. Häntäpäähän jäivät Iran, Pohjois-Korea ja Pakistan, joiden vaikutusten maailmantilanteeseen arvioi kielteiseksi aiempaakin useampi henkilö. MT.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!