Kulttuuripalat

Intialaista nykytaidetta ja Afrikan ääniä.

Krumeluuria päältä, vakavaa sisältä

Intian nykytaiteen näyttely Helsingin kaupungin taide­museossa on herkullinen ja avartava kokonaisuus. Intian taloudellinen ja yhteiskunnallinen rakennemuutos on raisua. Näitä myllerryksiä taiteilijat tarkastelevat töissään. Teemoissa erottuvat selkeästi keski­luokan kasvu ja naisen muuttuva asema.

Taiteilijakaksikko Thukral & Tagran installaatio Häipyi… kun olin laittamassa ruokaa, on yksi näyttelyn kiinnostavimpia. Pohjois­intialaisen Punjabin maakunnan järjestettyjä avioliittoja kommentoiva teos on päältä imelä kuin kermakakku, mutta sisällöltään vakava ja kriittinen niin siirtolaisuushaaveita kuin hysteeristä kulutuskulttuuria kohtaan.

Länsimaihin muuttaneet intialaismiehet ovat haluttuja Punjabin avioliittomarkkinoilla. Niinpä miehillä on varaa valita kotimaakunnastaan vaimo ja elää kaukomailla vaimon myötäjäisrahojen turvin itsellistä sinkkuelämää.

Samaan aikaan intiassa -näyttely Helsingin taidemuseossa
Tennispalatsissa
(Salomonkatu 15, 2.krs) 29.5. asti.
Ti-su 11-19. Liput 8/6 euroa, alle 18-v. ilmaiseksi. Perjantaisin
ilmainen sisäänpääsy klo 11-19.
Tapahtumaviikonloppu yleisöopastuksineen ja työpajoineen 9.-10.4.

Miltä Afrikka kuulostaa?

Viidakon kuhinaa, kaupungin hälyä, Tarzanin huutoa, afropoppia, rumpuja. Tätä kaikkea pitää sisällään Kiasma-teatterissa nähtävä ääniesitys Coconut Disco – Afrikan ääniä.

Helsingin nykytaiteen museo Kiasmaan levittäytyvä ARS 11 käsittelee Afrikkaa nykytaiteessa. Näyttelyn teemat ovat globaaleja. Muistaminen, mieleen palauttaminen ja eri aikakerrostumien yhtäaikainen läsnäolo kuvaavat taiteilijoiden lähtökohtia.

Katariina Nummisen ja Kimmo Modigin live-kuunnelma huipentaa ARS 11 -näyttelyn avajaisviikon. Teos kysyy, mikä on äänen, mielikuvan, mielikuvituksen ja muistin suhde? Mitä tarvitaan hiljaisuuteen juuri ennen leijonan hyökkäystä? Kuulostaako minun Afrikkani samalta kuin sinun? av. <

Coconut disco – afrikan ääniä
Kiasma-teatterissa (Mannerheiminaukio 2) 17.4. klo 15 ja 19.4. klo 11. Liput 15/10 euroa.
Lähetykset kuultavissa suorana Yle radio 1:ssä. Taltiointi 18.4. klo 19.03.
ARS 11 -näyttely kiasmassa 15.4.-27.11.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!