Kulttuuripalat

Antigone-näytelmä, kirja muslimien arjesta Suomessa ja reportaasikirja Afganistanin sodasta.

Kuka saa päättää?

Monikulttuurinen Kassandra-teatteri on tarttunut antiikin Kreikan tragediaan ja tuonut sen tähän päivään. Sofokleen tragediassa Antigone on Oidipus-kuninkaan tytär, joka suljetaan elävältä hautakammioon, koska hän on haudannut Thebaa vastaan sotineen veljensä.

2400 vuotta sitten kirjoitettu Antigone käsittelee moraalia. Mikä on oikein, mikä väärin? Kuka saa päättää? Kuka uskaltaa uhmata vallanpitäjää?

Näytelmän rooleissa nähdään muun muassa Eija Ahvo, Richmond Ghansah ja Kalle Holmberg. Ohjaus on Ritva Siikalan.

Antigone Korjaamon vaunusalissa (Töölönkatu 51 B Helsinki) 23., 24., 25., 28. ja 29.3. klo 19. Liput 22/15/10 €.
Espoon kulttuurikeskuksen Louhisalissa (Kaupinkalliontie 10) 7. ja 8.4. klo 19 sekä 9.4. klo 15. Liput 29/25/15 €.

Meidän omat muslimit

Miten uskonto ja kulttuuri näkyvät Suomessa asuvien muslimien elämässä? Millaista on heidän arkensa?

Tätä selvittelee Husein Muhammed kirjassaan Yhtä erilaiset – islam ja suomalainen kulttuuri. Muhammed on paitsi lakimies, myös kääntäjä ja vihreä poliitikko.

Kirja käsittelee niin kodin piiriin kuin kouluun ja työelämäänkin liittyviä haasteita. Mitä tekee uskovainen muslimi, joka joutuu työssään kiellettyjen asioiden kanssa tekemisiin – vaikkapa Alkon myyjänä?

Omat lukunsa saavat muun muassa naisten asema, pukeutuminen, terveydenhoito. Muhammed ei sivuta kiperiäkään kysymyksiä, vaan pyrkii löytämään niihin rakentavia ratkaisumalleja.

Husein Muhammed: Yhtä erilaiset – iIlam ja suomalainen kulttuuri.
Teos 2011.

Realismia etulinjasta

Amerikkalainen tietokirjailija ja palkittu journalisti Sebastian Junger oli useita kertoja amerikkalaisen sotilasjoukkueen mukana Afganistanissa. Kaverinaan Korengalin laaksossa hänellä oli valokuvaaja Tim Hetherington.

Noilta matkoilta syntyi reportaasikirja, jonka nimi ei varmaankaan voi olla muuta kuin Sota. Kun aihe on tämä, vähäpätöiset sanat eivät riitä. Teoksen kolme osaa ovat nimeltään pelko, tappaminen ja rakkaus – tässä järjestyksessä.

Paitsi Afganistanista, kirja kertoo ylipäätään sodasta. Junger ei niinkään ota kantaa miehityksen oikeutukseen, vaan keskittyy kuvaamaan etulinjassa olevien nuorten sotilaiden tuntoja mahdollisimman suoraan ja realistisesti.

Sebastian Junger: Sota.
Amerikkalaisjoukkojen mukana Afganistanissa. Tammi 2011.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!