Kuukauden kamppis

Pakistanilaiset järjestöt käyvät seksuaalisen häirinnän kimppuun kalenterikampanjan avulla.

”Ghuram chattu” on pakistanilaisnaisille tuttu hahmo: lipevä mies, joka tuijottelee heitä sopimattomasti julkisilla paikoilla. Moni on saanut tuntea iljettävän ”Cher Khanin” kopeloinnit keskellä ruuhkaa. Kaikki tietävät suvustaan ”Tharki Baban”, joka halailee ja koskettelee nuorempia sukulaisiaan epämiellyttävällä tavalla.

Nämä pilapiirroshahmot esiintyvät pakistanilaisten järjestöjen yhteisessä seksuaalista häirintää vastustavassa kalenterikampanjassa. Sen tavoitteena on lisätä tietoisuutta seksuaalisesta häirinnästä ja opettaa ihmisiä tuntemaan oikeutensa fyysiseen koskemattomuuteen.

Hahmoja riittää vuoden jokaiselle kuukaudelle. Irstas kauppias ”Darinda Dukandar” lähentelee naisia myyntityönsä lomassa, yli-innokas poliisi ”Behadetey Rakhey” puolestaan ei valvo lakia vaan ehdottelee sopimattomia ohikulkeville naisille. Koko maailman omistava rikas poliitikko ”Shah Basha” kuvittelee omistavansa myös kaikki maan naiset. Löytyy kalenterin sivuilta myös naisryhmä ”Niswani Ghol”, joka kiusaa yksin liikkuvia miehiä.

Kalenterihahmot löytyvät osoitteesta www.aasha.org.pk/demo/