Kulttuuripalat

Tanssikultaa Kongosta, Maahanmuuttopoliittinen sanasto, mustien historiaa kuvina.

Tanssikultaa Kongosta

Nykytanssin uusimpia virtauksia esittelevä Sivuaskel-festivaali tuo helmikuiseen Helsinkiin pääasiassa keskieurooppalaisia tanssintekijöitä. Teoksissaan ja toteuttamistavoissaan he ovat kuitenkin rajanylittäjiä, myös maantieteellisesti.

Belgiaan asettuneen kanadalaisen Ula Sicklen (s.1978) soolokoreografian Solid Gold tanssii nuori Dinozord (Patrick Mbungu) Kongon Kinshasasta. Teoksessa jäljitetään hip hopin juuria. Rytmi ja hengitys ovat läsnä sekä liikkeessä että Yann Leguayn livenä miksaamassa äänimaailmassa.

Teoksen nimi Solid Gold viittaa 1980-luvun amerikkalaiseen tanssihittiparaatiin ja kultaa myyneeseen levyyn. Samalla nimi kommentoi Kongon luonnonvarojen riistoa ja maan todellista resurssia: Kongon nuorten energiaa, päättäväisyyttä ja luovuutta.

Solid Gold 12.2. klo 20.30 ja 13.2.
klo 18 Zodiakissa (Kaapelitehdas, Helsinki). Liput 20/15 € .
Koko ohjelma: www.sivuaskel.fi

Selkokieltä, kiitos!

Maahanmuuttoa koskeva retoriikka on kuin rämeikössä rämpimistä. Liian usein termit menevät mönkään: oleskeluluvat, turvapaikanhakijat ja maahanmuuttajat sekoittuvat.

Markus Himasen ja Jukka Könösen toimittama Maahanmuuttopoliittinen sanasto tekee asian yksinkertaisemmaksi. Termien selvittämisen ohella kirja pyrkii vastaamaan esimerkiksi siihen, mikä erottaa monikulttuurisuuspuheen ja uusrasismin, vai erottaako mikään?

Markus Himanen ja Jukka Könönen: Maahanmuuttopoliittinen
sanasto. Into-kustannus 2010.

Mustien historiaa kuvina

Helsingin Kulttuurikeskus Caisassa on alkuvuodesta tarkasteltu mustien kulttuuria, historiaa ja identiteettiä eri näkökulmista. Helmikuussa tapahtuma jatkuu kolmella näyttelyllä.

Caisan aulaan koottu julistenäyttely ja videoteos Say it loud pirtää kuvaa Amerikan historian merkittävistä mustista.

Tiina Korhosen kaksiosainen valokuvanäyttely Suomalainen sisu puolestaan kertoo Suomessa asuvista afrikkalaistaustaisista ihmisistä

Caisan galleriaan on vielä koottu Suomen suurimman mustan väestönosan eli somalialaisten perinteisiä esineitä. Esillä on myös valokuvia ja somalialaisen kylän pienoismalli. av. <

Mustan Amerikan kuukausi
Kulttuurikeskus Caisassa
(Mikonkatu 17 c / vuorikatu 14)
24.2. asti. Vapaa pääsy.