Meksikossa sosiaalinen media varoittaa väkivallasta

Sosiaalisesta mediasta on tullut välttämättömyys väkivallan riivaamassa Meksikossa. Ihmiset varoittavat toisiaan Twitterissä aseellisten ryhmittymien liikkeistä, toisinaan jopa ennen kuin poliisit ovat ehtineet paikalle.

Arabimaailmassa sosiaalista mediaa on käytetty vallankumousten koordinoimiseen. Meksikossa sitä käytetään päivittäiseen selviytymiseen, Meksikon kulttuurin tutkimuksen professori Nicholas T. Goodbody Williams-collegesta sanoo New York Timesin haastattelussa.

Twitterillä on Meksikossa neljä miljoonaa käyttäjää, ja melkein jokaisella Meksikon 30 miljoonasta nettikäyttäjästä on facebook-tili.

”Meksikossa sekä valtio että lehdistö ovat heikkoja, ja samalla organisoitunut rikollisuus vahvistuu. Joissain tapauksissa sesyrjäyttää valtion”, Andrés Monroy-Hernández MIT- korkeakoulusta sanoo.

Tiedon levittäminen sosiaalisessa mediassa voi koitua kohtalokkaaksi. Syyskuussa kaksi ihmistä löydettiin hirtettyinä Nuevo Laredon kaupungista. Ruumiiden lähelle oli jätetty viesti: ”Näin käy kaikille nettivasikoille”.

Viestin allekirjoituksena oli pelkkä Z, jonka arvellaan viittaavan pahamaineiseen Los Zetas -huumekartelliin.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!