Artikkelikuva

Pahapoika iskee Kiasmaan

Eteläafrikkalaisen teatterin provokatiivisin ohjaaja Brett Bailey (s. 1967) tuo Kiasma-teatteriin innovatiiviseksi kuvaillun teoksensa.

Sen taustalla ovat keskitysleirit, joihin Saksan armeija keräytti Lounais-Afrikassa asuvien herero- ja nama-kansojen jäseniä 1800- ja 1900-luvun taiteessa.

Keskitysleirejä käytettiin myös pseudotieteelliseen tutkimukseen, jonka tarkoituksena oli todistaa afrikkalaisten rodullinen alemmuus. Teorioiden innoittamina afrikkalaisia ”natiiveja” esiteltiin ”ihmiseläintarhoissa”.

Dr Fischer’s Cabinet of Curiosities -installaatiossa savelle valettuja ihmispäitä on asetettu jalustoille. Teoksen Fischer viittaa professori Eugen Fischeriin (1874-1967), joka kehitteli rotuhygieniateorioita.

brett bailey: exhibit a – dr fischer’s cabinet of curiosities/found objects. kiasma-teatterissa (mannerheiminaukio 2,
helsinki) 6.-9.10. liput 20/15 e.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!