Nuori libyalaisnainen ohjasi Naton täsmäiskuja

”Minä en ollut Gaddafin joukkojen kohteena. He keskittyivät miehiin, koska eivät osanneet kuvitella, että joku nainen tekisi tällaista”, kertoo Natolle ohjeita antanut, salanimellä esiintyvä 24-vuotias Nomidia.

”En voinut toimia tosin, kun olin nähnyt mitä Gaddafi teki Benghazissa, Misratassa,
Zawiyahissa, Tripolissa ja läntisillä vuorilla.”

Nomidia oli yksi libyalaisista, jotka keräsivät tiedustelutietoja Natolle. Heidän hankkimiensa tietojen avulla Nato liittolaisineen löysi haluamansa kohteet.

Tietojen välitykseen Nomidia käytti useita kännyköitä ja SIM-kortteja, hän vaihtoi sijaintiaan jatkuvasti ja salasi tekemisensä tarkoin. Eniten häntä suojasi kuitenkin sukupuoli.

Vaikka Natolla oli käytössään hienostunutta tiedusteluvälineistöä olivat Nomidia ja muut hänen kaltaisensa tiedonantajat keskeisessä roolissa Gaddafin joukkojen käyttämiin siviilirakennuksiin kohdistettujen täsmäiskujen onnistumisessa.

Nomida välitti keräämänsä tiedot Qatarissa toimivalle Al-Ahrar nimiselle tv-asemalle, joka puolestaan toimitti tiedot eteenpäin Natolle.

”Odotin, että minut pidätettäisiin hetkenä minä hyvänsä, mutta en pelännyt”, Nomidia sanoi Vancouver Sun -lehden haastattelussa.”