Siinain beduiinit iloitsevat vallanvaihdoksesta

Egyptin vallanvaihdoksen ansiosta beduiinien ei tarvitse enää maksaa voitelurahaa virkavallalle.

Egyptin vallankumous helpotti beduiinien elämää Siinain pohjoisosissa. Aluetta nyt valvovat sotilaat eivät kärtä koko ajan voitelurahoja, kuten virkavalta aiemmin. Abu Mustafa al-Matriah ja Abu Ahmed Abu Amrah voivat nyt ensi kertaa vuosikymmeniin puhua kaikessa rauhassa politiikkaa kahvikupin ääressä.

Miesten mukaan lahjonta on ollut Siinailla maan tapa, ja voitelurahaa vaadittiin joka virastossa.

”Jos ei maksa, mistään ei tule mitään”, al-Matriah sanoo. Hän on elättänyt seitsenlapsista perhettään kuljettamalla 30 vuotta hiekkaa autiomaasta rakennustyömaille.

Autoilijan mukaan poliisilla oli tapana kiristää ”sakkoa” pienimmästäkin ajorikkeestä. ”Sakkolappua ei kirjoitettu, vaan poliisi odotti, kunnes maksoin käteisellä.”

Liikkuminen helpottui

”Nyt poliisit ovat kadonneet”, tyytyväinen autoilija nauraa.

Siinain valvonta näyttää siirtyneen Egyptin armeijalle. Siinailla Kairon ja Rafahin välillä toimi helmikuussa 19 armeijan tarkastusasemaa, kun pysähdyksiä ennen oli 40.

Aiemmin poliisien kanssa riidelleet beduiinit toimivat nyt hyvässä yhteistyössä armeijan kanssa ja antavat sotilaiden tarkastaa autonsa.

”Sotilaat ovat hyviä ja vilpittömiä kansalaisia. Lahjuksia ei tarvita”, Abdelhadi Abu Hujazzi sanoo.

Egyptin tulevaisuudelta beduiinit odottavat taloudellista turvallisuutta.

Työttömyys koettelee nuoria Siinailla vielä kovemmin kuin muualla Egyptissä. ”Työpaikasta ei ole ollut toivoakaan ilman suhteita ja lahjuksia”, Abu Amrah sanoo.

Vaalit vielä kummajainen

Aktiiviset beduiininuoret pelkäsivät aiemmin ilmaista näkemyksiään omalla nimellä internetissä, koska pidätys uhkasi herkästi.

Blogissaan Siinain beduiinien ahdinkoa kuvannut paikallinen kirjailija Mos’ad Abu Fagar joutui vuonna 2007 vankilaan 2,5 vuodeksi. Häntä myös kidutettiin.

Beduiinit arvelevat, ettei armeijan valtakausi jatku pitkään. Mitä sen jälkeen seuraa, on hämärän peitossa.

”Elettyämme 30 vuotta saman vallan alla emme oikein ymmärrä, mistä vaaleissa on kyse. Tarvitsemme uusia kasvoja viitoittamaan Egyptille tien tulevaisuuteen”, Abu Hujazzi pohtii.

Hänen mukaansa avuksi ei kaivata Barack Obamaa, ”vaan arabimaat oppivat demokratian itse”.

”Lähikuukausina ei voi tapahtua mitään Mubarakia pahempaa”, beduiini uskoo.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!