Kumpi vai Kampi: Optimisti vai pessimisti?

Ihmiskunnan tulevaisuuden pelastamiseen on vain yksi vaihtoehto: saada optimisti ja pessimisti sietämään toisiaan.

Kumpi pelastaa maailman, optimisti vai pessimisti? Vähän kuin kysyisi tamperelaiselta: Tappara vai Ilves? Molemmissa kysymyksissä henkilökohtaiset poterot on kaivettu ajat sitten, eikä vihollisleirin kanssa flirttailla.

Pessimismin nimiin vannovat ovat varautumisen mestareita. Mahdolliset ongelmat (kauppalistan, jarrujen, ydinvoiman) kartoitetaan tarkkaan ja huolella jo ennalta. Katastrofin kohdatessa pessimisti on ihmisen paras ystävä. Hänellä on jemmassa vuori säilykepurkkeja, kovalevyn varmuuskopio ja Sudenpentujen käsikirja.

Mutta koitapa saada pessimisti keksimään jännittävä uusi tapa pelastaa maailma. Siellä se jurnuttaa selkä selin tulevaisuuteen, ja osoittelee kaikkia niitä ongelmia, jotka näkee nykyisyydessä.

Jos uutta ja ihmeellistä haluat, soita paikalle optimisti. Jo syntyy keksintöjä, juhlia ja innovaatiostrategioita. Taivaskaan ei ole rajana, eikä mikään hätä ole tämän näköinen. Maailma on väärällään keksintöjä, jotka on voinut keksiä vain optimisti. Ajattele vaikka lentokonetta.

Ulkopuolista kyllä hirvittää, kun näkee innovaatiopäissään toikkaroivan optimistin. Etukeno on niin vankka, että optimistirukka kompastuu omiin jalkoihinsakin. Käytännöllisyys ja optimismi on joskus esitelty toisilleen, mutta he eivät viihtyneet toistensa seurassa.

Ihmiskunnan tulevaisuuden pelastamiseen onkin vain yksi vaihtoehto: saada optimisti ja pessimisti sietämään toisiaan, edes hetken. Optimisti saa keksiä sielunsa kyllyydestä ja pessimisti huvitella  asentamalla turvakaaria ja varoitustarroja optimistin tuotoksiin.

Julkaistu Maailman Kuvalehti Kumppanissa 9/2010.

Muut Maailman Kuvalehden linkit

 

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!