Maailman levyt

Jäämusiikkia Norjasta, rockin ja samban risteytys Brasiliasta, Bengalin lauluja ja länsiafrikkalaista reggaeta.

Terje Isungset: Winter Songs

All Ice Records

Norjalaisesta Terje Isungsetista (s. 1964) puhuessa on pakko aloittaa hänen soittimistaan. Ne ovat jäätä, ja albumi on äänitettykin Geilon ja Val Senalesin ääfestivaalien jäisissä konserttisaleissa Norjassa ja Italiassa. Tieto äänien lähteistä vaikuttaa mielikuviin, mutta Isungsetin, Sidsel Walstadin, Nils Øklandin ja Espen Jørgensenin lyömäsoitinten, harppujen, torvien, viulun ja kitaran sekä Lena Nymarkin laulun hämmästyttävä kudos kiehtoo puhtaasti musiikkinakin. Joissain kappaleissa hauraat melodiat kantavat kansansävelmien kaikuja, toisissa ollaan nykymusiikin maailmoissa. Kirkas, mutta myös matalalla möyrivän tumma sointi on lumoava, läpikuultavassa sykähtelyssään ainutlaatuinen. Nyanssit ovat siinä määrin hienovireisiä, että Isungsetin taide ei ehkä puhkea täyteen kukkaansa autostereoissa.

Caetano Veloso: Zii e Zie

Universal

Brasilialainen Caetano Veloso (s. 1942) osallistui jo 1960-luvun jälkipuoliskolla uuden laajavaikutteisen musiikkityylin tropicalismon luomiseen – ja sotilashallitus ensin sulki hänet vankilaan 1969 ja sitten ajoi kolmeksi vuodeksi maanpakoon. Nelisenkymmentä albumia julkaissut, elokuun alussa Helsingin Juhlaviikoille saapuva Veloso, jatkaa elinvoimaisena luomistyötään. Uusimman albumin kanteen on painettu sanat transamba ja transrock, ja siitä juuri on kyse, rockin ja samban risteyttämisestä. Uusi laji on paljon kiinnostavampi kuin saattaisi odottaa, ja nelimiehinen kahden kitaran, basson ja rumpujen (sekä satunnaisen sähköpianon) perusbändi soi varsinkin kokoonpanonsa rock-tavanomaisuuteen nähden yllättävästi. Melodioissa, rytmeissä ja soundeissa on hauskoja nyrjähdyksiä, uutuuden tuntua. Ja Caetanon – levyn kannessa hän esiintyy vain etunimellään – heleää lauluääntä ei millään uskoisi lähes seitsenkymppisen miehen kurkusta kumpuavaksi.

Paban Das Baul: Music Of The Honey Gatherers

Riverboat Records/World Music Network

Aiemmin vangitsevaa bengalifuusiota tehnyt laulaja ja muusikko Paban Das Baul palaa tällä albumilla juurilleen. Akustinen, mukana kulkevan pelkistetty musiikki pohjautuu Bengalin kiertelevien kerjäläismuusikoiden lauluihin, joita muiden baulien tapaan esittämällä myös Paban Das Baul (s. 1961) aloitti laulajanuransa jo poikaiässä. Vaikka kappaleet on äänitetty studioissa Ranskan Montreuilissa ja Lontoossa, ne voi vaivatta kuvitella soimaan juuri tällä tavalla Bengalin maaseutukyliin. Paban Das Baulin sähköisen tuotannon ystävällä saattaa olla totuttelemista tähän riisuttuun malliin, mutta hänen lauluäänensä ei vahvistusta kaipaa.

Sierra Leone’s Refugee All Stars: Rise & Shine

Cumbancha

Tarinoita rakastavassa maailmassa Sierra Leone’s Refugee All Stars on heti vahvoilla; pakolaisleirillä syntynyt bändi on pakostakin vähintäänkin kiinnostava ja taatusti katu-uskottava. Ei ihme, että yhtyeestä on tullut maailmanmusiikin harvinaisia kuuluisuuksia marginaalinsa ulkopuolellakin. Toisella albumillaan se yhdistelee Bob Marleyn inspiroimaa reggaeta länsiafrikkalaisiin tyyleihin. Ote on kapinallisen poliittis-uskonnollinen, mutta sukupuolten tasa-arvo ei taida kuulua agendalle.

Julkaistu Maailman Kuvalehti Kumppanissa 7-8/2010.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!