Kulttuuripalat

Faces-festivaali palaa luontoon, Millainen mies on Othello, yms.

Takaisin luontoon!

Etnofestivaali Faces näyttää tänä vuonna hivenen erilaiselta, sillä se siirtyy Billnäsin ruukin teollisuusrakennuksista luontoon ja meren rannalle. Uusi festivaalipaikka on Gumnäs, joka sijaitsee Pohjan alueella noin 10 kilometriä Billnäsistä länteen.

Ohjelmiston eksoottisinta antia lienevät tiibetiläinen kansanmuusikko Dorjee Tsering ja mongolialaisen kurkkulaulun taitava kiinalainen Gangzi. Kotimaisia artisteja ovat muun muassa Kaikukasti, Yona ja Transkaakko.

Festivaalin teema ”We shall overcome” on kannanotto monikulttuurisuuden puolesta rasismia vastaan. AV.

Faces-etnofestivaali 23.–25.7. Raaseporin Gumnäsissä. Liput pe–su 50 euroa, pe–la 45 euroa, pe 20 euroa, la 30 euroa, su 5 euroa. alle 7-vuotiaat ilmaiseksi, 8–13-vuotiaat puoleen hintaan. Lisätietoja: www.faces.fi.

Mikä musta mies?

Afrikassa harva tuntee Othelloa – länsimaisten näyttämöiden tunnetuinta mustaa miestä, jonka William Shakespeare kirjoitti tragediaansa vuonna 1603. Kuka hän on? Millainen mies?

Norsunluurannikolta kotoisin oleva näyttelijä-tanssija Franck Edmond Yao ja suomalainen Cécile Orbin asettuvat dialogiin tuon mustan miehen kuvasta näytelmässä Othello c’ est qui.

Helsinkiläisen Stage-festivaalin ohjelmistossa nähtävä Gintersdorfer/Klassen-taiteilijaduon teos sai ensi-iltansa Hampurissa 2008. Teos on kiertänyt Eurooppaa siten, että Yaon vastapariksi on valittu aina eri naisnäyttelijä kustakin maasta. AV. 

Othello c’est qui 23.–25.8. klo 18 teatteri korjaamon kulmasalissa(töölönkatu 51). Liput 25/18 euroa. Stage-festivaalin koko ohjelma: www.korjaamo.fi.

Termit:

Palstalla etsitään tarkoitusta.

Etelä

Käsitteenä ”etelä” on yhtä yksiselitteinen kuin ”rikas”: on täysin puhujasta kiinni, mitä niillä tarkoitetaan. Utsjoelta voi lähteä etelään Sodankylään, Helsinki-Vantaalta käsin etelä on yleensä lounaassa, Kanarialla päin.

Kehityskeskustelussa etelällä tarkoitetaan yleensä pallon eteläpuoliskoa, mutta ei Australiaa. Jotakuinkin samaa aluetta, joka kylmän sodan aikana sai nimekseen kolmas maailma (ensimmäinen oli länsi, toinen itä). Siis sekä kehitysmaita että kehittyviä maita, jotka puolestaan ovat vauhdilla vaurastuvia entisiä kehitysmaita.

Englanninkielisissä teksteissä lukijan eteläsuunnistusta helpottaa iso alkukirjain: se kertoo, että etelä tarkoittaa tiettyä paikkaa, usein pallon eteläpuoliskon maita. Suomen kieli sorsii isojen kirjainten viljelyä, siksi kulloinkin puheena olevan etelän tarkempi sisältö pitää ymmärtää omin neuvoin. PL.

Julkaistu Maailman Kuvalehti Kumppanissa 7-8/2010.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!