Kulttuuripalat

Itämaisen tanssin juhlaa, Senegal savolaissilmin, jne.

Itämaisen tanssin juhlaa

Itämaisen tanssin yhdistys Masrah järjestää jo viidennen kerran itämaisen tanssin festivaalin Helsingissä.

Yalla! -tapahtuman vieraaksi saapuu egyptiläisen kansantanssin kerääjä, kehittäjä ja koreografi Mahmoud Reda. Kairosta saapuu myös arabimusiikkiorkesteri, jonka on koonnut etnomusikologi, laulaja Mohamed Shabana.

Tanssi- ja musiikkikurssien lisäksi festivaalilla on kolme erilaista itämaisen tanssin ja arabimusiikin iltaa. AV.

Yalla! Kansainvälinen itämaisen tanssin festivaali Helsingissä 10.–13. kesäkuuta kulttuuriareena Gloriassa ja Peacock-teatterissa.

Lisätietoja: www.masrah.fi.

Senegal savolaispoikien silmin

Neljä suomalaisnuorta matkusti maaliskuussa Senegalin Dakariin kuvaamaan lyhytdokumenttisarjan Mitä? – Afrikka yllättää. Plan Suomen nuorille aikuisille suuntaaman hankkeen on tarkoitus purkaa Afrikkaan kohdistuvia ennakkoluuloja.

Mukana dokumenttimatkalla olivat Lauri Jurvanen, 22, ja Janne Tuononen, 21, sekä Kaisa Kannuksela, 25, ja Heikka Kaijalainen, 25. Heille matka oli Planin viimekesäisen video- ja käsikirjoituskilpailun palkintomatka.

Matkalta syntyi viisi kymmenminuuttista lyhytdokumenttia, jotka ovat nähtävissä verkossa.

Dokumenteissa Jurvanen ja Tuononen kohtaavat paikallisia ihmisiä ja purkavat tunnelmiaan kameralle lupsakkaan tyyliin.

”Tajusin, kuinka kova kulutuskulttuuri meillä Suomessa on. Dakarin esikaupungin ihmisten elämästä ei puutu mitään, eikä sinne tarvitse tuoda mitään lisää. Sen sijaan meillä on elämässä paljon turhaa, jota ilman pärjäisimme hienosti”, Jurvanen pohtii matkan antia. AV.

www.mitaverkosto.fi.

Arte Cubano

Kuuban kansallisesta taidekorkeakoulusta vuonna 1987 valmistunut, menestyksekkään uran luonut taiteilijakaksikko esittäytyy ensimmäistä kertaa Pohjois-Euroopassa. Ernesto Garcia Peñan (s. 1949) aistillisissa ja unenomaisissa maalauksissa juhlivat vihreän ja sinisen sävyt, herkkä ja kepeä läpinäkyvyys. Aiheissa toistuvat kasvit ja alaston naisvartalo. Zaida del Ríon (s. 1954) maalauksissa värien kontrastit tuntuvat vahvemmilta, maalausjälki on toteavampi. AV.

Arte Cubano galleria Ars longassa (Johanneksentie 6, Helsinki) 14. kesäkuuta asti.

Termi: Korruptio

Korruptio on monen alan iso, kasvoton mörkö. Lahjusraha ei kuitenkaan aina siirry elokuvista opittuun tapaan kädestä toiseen ruskeissa kirjekuorissa, vaan valuu vaivihkaa työnantajalta työntekijän taskuun.

Silloin tällöin tarinan pahis jää kiinni ja saa kasvot. Kiinni jäänyttä vilunkiveikkoa kutsutaan konsulttikielessä joskus korruptoriksi. Ehkä perinteisempi sana ”huijari” ei vastaa enää nykyisen työelämän tehokkuusvaatimuksiin.

Konsulttiyritys KPMG selvitteli pari vuotta sitten satojen todellisten tapausten pohjalta sitä, miltä korruptori oikein näyttää. Tulos oli selvä: mieheltä – 85 prosentin todennäköisyydellä. Arkielämän pahiksen kuva on niin tavallinen, että hirvittää: hän on keski-ikäinen, huomaamaton ja kohtelias. Ja ehdottoman luotettavaksi tunnettu. PL.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!