Kulttuuripalat

Ehtaa suomalaista, ekologista jalanjälkeä pohtimaan ja Afrikkaa kolumbialaisittain.

Ehtaa suomalaista

Kun maailma tulee kylään, voi pysähtyä hetkeksi myös kotimaansa kliseiden äärelle. Näilläkö jutuilla minä suomalaisena maahanmuuttajana uuden kotimaani kulttuuria rikastuttaisin?

Tanssiteatteri Minimin Absolut Finland on suomikliseitä karnevalisoiva teos, joka on niittänyt mainetta ympäri maata.

Elämysseikkailu sukeltaa suomalaiseen mielenmaisemaan. Matkan aikana kohdataan metsäneläimiä arkiaskareissaan, paineiden alla olevia mäkihyppääjiä, syödään uhkarohkeasti perinneruokia sekä koetellaan kipukynnystä tulikuuman saunan lauteilla.

Suomalaisiin teoksen huumori osuu ja uppoaa, mutta siihenköhän se sitten loppuu? AV.

Ekologista jalanjälkeä pohtimaan

Kasviperäinen ravinto on arkinen valinta ilmastoystävällisen elämän puolesta, sillä merkittävä osa maailman kasvihuonekaasupäästöistä on peräisin eläinten tehotuotannosta.

Maailma kylässä -festivaalilla pohditaan ilmastoystävällistä syömistä kahden ruoka-aiheisen kirjan innoittamana. Luontoliiton pääsihteeri Leo Stranius on ollut mukana kirjoittamassa Vegaanin uutta keittokirjaa (Like), joka vastaa kysymyksiin veganismin ekologisuudesta, lasten kasvisruokavaliosta, kasvisruuan terveellisyydestä ja eläinten oikeuksista. Kirjasta löytyvät maukkaat reseptit niin juhlaviin syöminkeihin kuin arkisiin aterioihin.

Ilmastoystävällistä keittokirjaa parhaillaan valmisteleva Heli­ Kuusipalo toimii Tampereen yliopiston lääketieteen laitoksen tutkimusryhmässä, joka seuraa erityisesti naisten ja lasten terveyt­tä Malawissa, eteläisessä Afrikassa. AV.

Afrikkaa kolumbialaisittain

Afrokolumbialainen ChocQuibTown on kolmen MC:n muodostama hiphop-trio. Tyynenmeren rannikolta Chocón maakunnasta lähtöisin olevat Tostao, Goyo (Gloria Martinez) ja Slow perustivat bändin vuonna 2000.

Bändin nimi on kunnianosoitus Chocón pääkaupungille

Quibdolle. ChocQuibTown pohjaa afrikkalaisiin rytmeihin ja sekoittaa musiikkiinsa niin hiphopia, funkia ja dancehallia kuin elektronisia ja karibialaisia vaikutteita.

”Nuorempana kuuntelimme panamalaista reggaeta”, Tostao kertoo Miami New Times -verkkolehdessä. ”Ja salsaa kuunneltiin aina. Jos emme olisi kasvaneet kaupungissa, jossa nämä yhdistyvät, emme kykenisi luomaan fuusiota, jota teemme.”

”Urbaani musiikkimme kumpuaa mustien kokemusmaailmasta ja onnellisesta yhteisöllisyydestä. Mutta yhtälailla siinä kuuluvat myös asiat, joihin emme ole tyytyväisiä – jopa vallankumoukselliset ajatukset”, Tostao sanoo. AV.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!