Kulttuuripalat

Köyhien Eurooppa, museon muistelutalkoot yms.

Logon uusi elämä

Irakilais-suomalaisen Adel Abidinin (s. 1973) punaisessa neonkyltissä Coca-Cola-logo on väännetty peilikuvaksi. Islamilaisilla verkkosivuilla kyltissä väitetään lukevan arabian kielellä No Muhammed, No Mecca. Abidin tulkitsee peilikuvan kuitenkin toisin. Hänen mukaansa siinä lukee To Muhammed, To Mecca.

Abidinin käsittelemät aiheet ovat suuria ja vakavia: marginaalisuuden kokemukset, sukupuoliroolit ja seksuaalisuus, sodan mielettömyys, elämä ja kuolema. Aiheita lähestytään tunteella, mutta mukana on myös mustaa huumoria. AV.

Adel Abidinin installaatioita Kiasmassa (Mannerheiminaukio 2) 25.4. asti. Liput 6 ja 8 euroa.

Köyhien Eurooppa

Vuosi 2010 on EU:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastainen teemavuosi. Se antoi sysäyksen Esa Leskisen ja Sami Keski-Vähälän käsikirjoittamalle Euroopan taivaan alla -näytelmälle.

Ristiriita kauniiden puheiden ja todellisuuden välillä on suuri: 80 miljoonaa EU:n jäsentä, kuudesosa eurooppalaisista, elää köyhyysrajan alapuolella.

Romanialaisesta tuppukylästä Suomeen matkaavan Andrej-hahmon välityksellä sivutaan niin siirtotyöläisyyttä ja kiihtyvää nationalismia kuin humanististen arvojen katoamista markkinavoimien tieltä.

Euroopan taivaan alla -näytelmässä saarnaaminen ja huono-osaisten puolustaminen yhdistyy railakkaaseen komediaan ja yhteiskunnalliseen satiiriin sekä koskettaviin ihmiskohtaloihin. AV.

Esa Leskinen, Sami Keski-Vähälä: Euroopan taivaan alla. Ryhmäteatteri, Helsinginkadun näyttämö. Helsinginkatu 25 (Urheilutalo) 16.10. saakka. Liput 27/14 euroa.

Muistelutalkoisiin, mars!

Kehitysmaihin suuntautuva kansalaistoiminta alkoi Suomessa 1960-luvulla. Tampereella toimiva Työväenmuseo Werstas on käynnistänyt keräyksen, jonka tarkoituksena on saada tallennettua kaikki aiheeseen liittyvä aineisto, esimerkiksi valokuvat, esitteet, mielenosoitusmateriaali ja t-paidat.

Kiinnostava esine voi olla vanha tai syntynyt vasta viime viikolla. Merkitsevintä on materiaaliin liittyvä tarina ja taustatiedot. Milloin, missä, miksi ja kuka? Arkaluontoisenkaan materiaalin lahjoittaminen ei ole ongelma, sillä Werstas huolehtii tarvittaessa lahjoittajien nimettömyydestä.

Werstas toimii Tampereen keskustassa vanhalla Finlaysonin tehdasalueella. Keruualueena on koko Suomi. Kehitysmaaliikkeen lisäksi Werstasta kiinnostavat erilaiset kansanliikkeet, kansalaisjärjestöt ja marginaali-ilmiöt.

Keräys on käynnissä tämän vuoden ajan, mutta aineistoa voi lähettää sen jälkeenkin. Asiakirja-aineistoa kerää myös Kansan Arkisto Helsingissä. AV.

Työväenmuseo Werstas, Läinö Linnan aukio 8, 33210 Tampere, puh. 010 420 9220. Lisätietoja: www.werstas.fi

Termi: Läpinäkyvyys

Näin keväällä sen huomaa, läpinäkyvyyden puutteen. Ikkunoissa, auringon paljastamana.

Samaa ilmiötä valitellaan kansainvälisessä yhteistyössä. Läpi pitäisi näkyä nykyistä selvemmin, kunhan joku putsaisi pois oleellisen hämärtävää mönjää. Byrokratiaa, lahjontaa, pankkisalaisuuksia ja muuta ikävää.

Kolmannella kotimaisella transparenssiksi kutsuttua läpinäkyvyyttä perätään niin hallinnolta, budjetilta kuin päätöksenteoltakin, kaikilla tasoilla. Valon pitäisi kuultaa läpi veroparatiiseistakin sen verran, että nähtäisiin, kenen rahoja ne ovat syöneet.

Tärkeintä läpinäkyvyydessä on, ettei se jätä tilaa epäilykselle. Kun päätöksenteko on avointa, saadaan selville, ajetaanko yleisen edun nimissä sittenkin vaalikassan kartuttajan etua. PL.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!