Lyhyet palat

Zimbabwe ahdistaa ulkomaisia yhtiöitä, homopareja naimisiin Méxicossa, Johannesburgin bussilinjat suututtavat, Kehittyvät maat pärjäsivät miljardöörilistalla, yms.

Poikalasten Aasia

Aasia. Mitä saadaan, kun lasketaan yhteen pienenevä perhekoko, sikiön sukupuolen jo varhain paljastava ultraäänitutkimus ja poikalapsia arvostava kulttuuri?

Kymmeniä miljoonia nuoria aasialaismiehiä ilman vaimoja.

Kiinassa syntyy sataa tyttölasta kohden 123 poikaa, vaikka sikiön sukupuolen perusteella tehtävä abortti on maassa kielletty. Kiinan lisäksi muun muassa Intiassa, Armeniassa ja Georgiassa epäluonnollisen suuri osa syntyvistä lapsista on poikia. Normaalioloissa sataa tyttölasta kohden syntyy 103–106 poikaa.

Sekä Kiinassa että Intiassa kaikkein suurin ”ylimäärä” poikalapsia syntyy varakkaimmille ja parhaiten koulutetuille ihmisille. Etenkin toisten ja kolmansien lasten kohdalla poikien suosiminen näkyy selvästi.

Tulevaisuudessa miljoonien vastoin omaa tahtoaan naimattomiksi jäävien miesten pelätään uhkaavan yhteiskunnan vakautta. Tutkimusten mukaan sukupuolten välinen epätasapaino selittää jopa rikollisuuden kasvua, The Economist kirjoittaa.

Vauraassa Etelä-Koreassa alkaa olla avioitumisiässä sukupolvi, jossa miehiä on paljon naisia enemmän. Vuonna 2008 avioituneista pariskunnista jo 11 prosentissa toinen osapuoli – lähes aina morsian – oli ulkomaalainen. Etelä-Koreasta tulee myös hyviä uutisia: poikalasten suosiminen näyttää vähenevän ja tyttövauvojen määrä on alkanut kasvaa. PL.

Uudet riisilajikkeet auttavat Koillis-Intiaa

Intia. Tulvia kestävät riisilajikkeet ovat houkutelleet satoja elinkeinostaan luopuneita maanviljelijöitä takaisin pelloille Koillis-Intian Assamissa. Viljelijät olivat jo luovuttaneet, koska toistuvat tulvat olivat tuhonneet heidän satonsa useita kertoja.

”Olin jo lähdössä läheiseen kaupunkiin työn vuoksi, ja ajattelin joutuvani luopumaan maanviljelyksestä ikuisesti”, viljelijä Bijoy Nath Assamin osavaltion Sibsagarin alueelta kertoi Reutersille.

Tutkija Kishore Sharma on kehittänyt uusia lajikkeita Assamissa jo neljäntoista vuoden ajan.

”Lajikkeet on kehitetty alueille, jotka jäävät veden alle 7–15 päiväksi. Useimmat riisilajikkeet eivät selviä tällaisista tilanteista”, Sharma sanoo.

Sharman mukaan tulvat piinaavat yli miljoonan hehtaarin kokoista aluetta Assamissa. Uudet riisilajikkeet kehitettiin, jotta viljelijät eivät menettäisi toimeentuloaan.

Tulvakestävyyden lisäksi uudet lajikkeet myös tuottavat enemmän satoa. Perinteisillä lajikkeilla Bijoy Nathin sato jäi alle tonniin riisiä vuodessa. Uuden lajikkeen myötä sato nousi viime vuonna kuuteen tonniin. JR.

Ulkomaiset yhtiöt ahtaalle Zimbabwessa

Zimbabwe. Zimbabwe antaa maassa toimiville ulkomaalaisomistuksessa oleville yrityksille viisi vuotta aikaa myydä hallitseva osuus firmasta zimbabwelaisille. Velvoite koskee kaikkia yrityksiä, joiden arvo on yli puoli miljoonaa Yhdysvaltain dollaria. Niskuroijia uhkaa vankila.

”Erittäin huono idea”, Zimbabwen pääkaupungissa Hararessa asuva taloustieteilijä John Robertson arvioi uutta lakia BBC:n haastattelussa. ”Näyttää siltä, ettei hallitus halua ollenkaan tehdä maasta houkuttelevampaa ulkomaalaisille investoinneille.”

Uusi laki on jatkoa presidentti Robert Mugaben noin kymmenen vuotta sitten alkaneelle politiikalle, jossa valkoihoisten omistamia maatiloja pakkolunastettiin. Se romahdutti Zimbabwen maatalouden. Robertsonin mukaan uusi suunnitelma ei tule auttamaan tavallisia zimbabwelaisia, vaan ainoastaan niitä, jotka hallitus valitsee hallinnoimaan yrityksiä.

”Lain periaate on hyvä, mutta pelkäämme, että näin syntyy vain uusi musta vähemmistö, joka ottaa valkoisen vähemmistön aseman”, Zimbabwen ammattiliittojen keskusjärjestön ZCTU:n presidentti Lovemore Matombo sanoo.

Presidentti Robert Mugabe kannattaa uutta lakia, kun taas entinen oppositiojohtaja ja nykyinen pääministeri Morgan Tsvangirai vastustaa sitä. JR.

Väestönkasvu rasittaa Laosin kaupunkeja

Laos. Yhä useammat laosilaiset muuttavat maaseudulta kaupunkeihin, mikä rasittaa kaupunkien vesi- ja sanitaatiopalveluita. Laos kaupungistuu noin viiden prosentin vuosivauhdilla, selviää YK:n yhdyskuntaohjelman UN-Habitatin tiedoista.

”Pienet kaupungit saastuvat yhä enemmän riittämättömän infrastruktuurin takia”, UN-Habitatin Buahom Sengkhamyong sanoi uutistoimisto Irinille.

Ongelmallista on sekin, että kaupunkien infrastruktuurin ja palveluiden parantaminen on omiaan houkuttelemaan kaupunkiin entistä enemmän väkeä maaseudulta. Siksi parannettukin infrastruktuuri laahaa väestönkasvun jäljessä.

Riittävien palveluiden tuottamista vaikeuttaa myös se, ettei eri kaupunkien kasvuvauhdeista ole tarkkaa tietoa. Kehitysohjelmat suunnitellaan koko maan väestönkasvuprosentin mukaan. Laosin väestö kasvaa hieman alle kolme prosenttia vuodessa.

Kun julkiset palvelut ovat riittämättömiä, yritykset voivat tehdä huimia voittoja esimerkiksi veden kaltaisia välttämättömyystuotteita myymällä.

”Ellei parempia palveluita tarjota, kaupunkien ihmiset saattavat joutua samaan köyhyyskierteeseen, josta he alun perin yrittivät päästä pois”, Sengkhamyong sanoo. JR.

Naistuomarit sivuutetaan Bostwanassa

Botswana. Botswanan presidentti Ian Khama nimitti helmikuun lopussa neljä uutta tuomaria maan oikeuslaitokseen. Yhtään naista ei mahtunut nimitettyjen joukkoon. Botswanan ainoa naistuomari Unity Dow jäi viime vuonna eläkkeelle.

Tuomarinvirkaa hakenut nainen jätettiin huomioimatta haussa, nimettömänä pysytellyt naisjuristi kertoi botswanalaiselle Mmegi-sanomalehdelle. ”Minusta hän oli vielä pätevämpi kuin jotkut niistä, jotka valittiin.”

Ulkomaille botswanalaiset naistuomarit sen sijaan kelpaavat – esimerkiksi Sanji Mmasenono Monageng on tuomarina kansainvälisessä rikostuomioistuimessa ICC:ssä. Mmegin haastatteleman juristin mukaan ulkomailla toimivat botswanalaiset naistuomarit on toistuvasti ohitettu virkanimityksissä kotimaassaan.

Botswanalaisjuristien järjestön puheenjohtaja Tebogo Sebego toivoo, että hallitus pyrkisi aktiivisesti korjaamaan oikeuslaitoksen sukupuolijakaumaa. Järjestö tulee jatkossa kannustamaan naisjäseniään hakemaan tuomarinvirkoja. Sebegon mukaan yksi ongelma on, miten naisia pystyttäisiin motivoimaan hakemaan näitä virkoja. JR.

Ehkäisystä vaaliteema Filippiineillä

Filippiinit. Lisääntymisterveyden puolesta toimivat järjestöt vaativat Filippiinien valtiolta rahoitusta ehkäisyvälineisiin. Asia on noussut pinnalle toukokuussa järjestettävien presidentinvaalien lähestyessä.

Pääkaupunki Manilassa julkista terveydenhuoltoa kiellettiin vuonna 2000 jakamasta ehkäisyvälineitä.

”Ehkäisyvälineiden puute vaikuttaa eniten köyhiin”, naisten oikeuksia ajavan järjestön EnGendeRightsin johtaja Clara Rita Padilla sanoi uutistoimisto Irinille.

Tammikuussa julkaistun kansallisen väestötutkimuksen mukaan noin joka kolmas raskaus Filippiineillä oli joko suunnittelematon tai ei-toivottu. Neljäkymmentä prosenttia naisista sanoi, että he haluaisivat vain kaksi lasta, kun lapsia syntyy nyt keskimäärin 3,3 naista kohti.

Vain yksi yhdeksästä presidenttiehdokkaasta on ilmoittanut kannattavansa valtion rahoitusta ehkäisylle. Myös kirkko vastustaa asiaa.

”Ei ole moraalisesti sallittavaa äänestää ehdokkaita, jotka kannattavat perheenvastaista politiikkaa, lisääntymisterveys mukaan lukien”, Filippiinien katolisten piispojen konferenssi totesi joulukuussa. JR.

Ensimmäiset homoparit naimisiin Méxicossa

Meksiko. Homoavioliitot mahdollistava lakimuutos tuli voimaan Meksikon pääkaupungissa Méxicossa maaliskuun alussa.

Homoparit ovat voineet rekisteröidä parisuhteensa Méxicossa vuodesta 2006 lähtien, mutta nyt homoliitot saavat saman aseman kuin heteroavioliitot. Homoparit voivat adoptoida lapsia tai periä toisensa, mikä ei aikaisemmin ollut mahdollista.

”Tämä ei ole Latinalaiselle Amerikalle pelkkä ennakkotapaus, vaan esimerkki, jota tulisi seurata”, lääketieteen opiskelija Daniel Ramos sanoi AP-uutistoimistolle. Hän oli menossa naimisiin poikaystävänsä kanssa maaliskuussa.

Uudistus on herättänyt laajaa vastustusta. Meksikon hallitus pyysi maan korkeinta oikeutta puuttumaan uudistukseen, mutta oikeusistuin hylkäsi vetoomuksen. Katolinen kirkko on vastustanut lakia kiivaasti.

Uusi laki koskee ainoastaan pääkaupungin asukkaita, mutta nykyisen lainsäädännön mukaan kaikki Meksikon osavaltiot joutuvat tunnustamaan avioliitot. JR.

Halvempia synnytyksiä Sierra Leonessa

Sierra Leone. Sierra Leonen hallitus haluaa vähentää äitiyskuolemia ja on ilmoittanut poistavansa odottavilta äideiltä ja pikkulapsilta terveydenhoitomaksut maan itsenäisyyspäivästä 27.4. alkaen.

Kaikki eivät usko maksujen poiston auttavan maan heikkoa terveydenhuoltoa.

”Nopea päätöksenteko kotona, kunnon kuljetusyhteydet ja ripeä toiminta sairaalassa ovat paljon ratkaisevampaa äitiyskuolemien estämisessä”, sanoo gynekologi C.T.H. Bell uutistoimisto Irinille. Hänen mukaansa maksujen poisto vaatisi enemmän valmisteluja.

”Olemmeko laittaneet talomme järjestykseen ennen kuin vieraat saapuvat? Minne naiset menevät saamaan ilmaista hoitoa? Onko lääkkeitä ja verta riittävästi? Onko henkilökunta motivoitunutta?”

Bellin mukaan julkisen sektorin lääkäreiden pienet palkat ovat osa ongelmaa. Lääkärit tienaavat keskimäärin sata dollaria kuussa, ja tekevät usein myös sivutöitä.

Maailman terveysjärjestö WHO:n äitiysterveysohjelman johtaja Monir Islam on huolissaan ambulanssien puutteesta ja teiden huonosta kunnosta. Hätätilanteessa maaseudulta on vaikea päästä hoitoon. Viiden miljoonan asukkaan Sierra Leonessa on vain yksi sairaala, jossa hoidetaan synnytykseen liittyviä hätätilanteita.

Äitiyskuolemien osalta Sierra Leone on naisille maailman vaarallisin paikka, jokaista 100 000 synnytystä kohden kuolee 1 800 naista. Kongon demokraattisessa tasavallassa tilanne on toiseksi pahin, 1 300 kuolemaa 100 000:sta. Suomessa vastaava luku on 6, kertoo YK. JS.

Tutkimus: Afrikan talous luultua valoisampi

Afrikka. Afrikan taloudellinen tilanne on huomattavasti valoisampi kuin yleisesti ajatellaan, yhdysvaltalaistutkijat Xavier Sala-i-Martin ja Maxim Pinkovskiy sanovat. Heidän helmikuussa julkaiseman tutkimuksensa mukaan köyhyys on vähentynyt selvästi Afrikassa viime vuosikymmeninä.

Tutkimuksen mukaan köyhyys vähentyi Afrikassa vuosien 1995 ja 2006 välillä kolmanneksella. Tutkijat ennustavat, että kehityksen jatkuessa nykyisenlaisena maanosa saavuttaa YK:n vuosituhattavoitteen äärimmäisen köyhyyden puolittamisesta vuoteen 2015 mennessä.

”Yleinen käsitys on, että Afrikan talouskasvu perustuu pitkälti luonnonvaroihin, ja että se auttaa ainoastaan rikkaita ja hyvässä asemassa olevia. Osoitamme sen sijaan, että suuri osa kasvusta on kertynyt köyhille.”

Sala-i-Martinin ja Pinkovskiyn mukaan talouskasvu ei ole keskittynyt vain tiettyihin maihin. Maat, joilla ei ole merkittäviä mineraalivarantoja kasvoivat siinä missä mineraalirikkaat maat. Suuri ero on rauhallisten ja konflikteista kärsineiden maiden välillä: jälkimmäisten talous on kasvanut vain vähän 2000-luvulla.

Oxfordin yliopiston tutkija Stefan Dercon arvostelee tutkimusta. Hänen mukaansa siinä keskityttiin liikaa hallitusten omiin tilastoihin ja paljon merkittävää tietoa jäi tutkimuksen ulkopuolelle. Dercon toteaa, että hän ei ole huomannut suurta vaurastumista Etiopiassa tekemissään kotitalouksien seurantatutkimuksissa. JR.

Tiikereitä mahtuisi Aasiaan tuplasti

Etelä-Aasia. Tiikereiden määrä voitaisiin kaksinkertaistaa Etelä-Aasiassa. Wildlife Conservation Societyn tutkimuksen mukaan Intiassa, Bangladeshissa, Bhutanissa ja Nepalissa on yhteensä 21 suojelualuetta, jotka täyttävät kriteerit oloista, joissa isokin tiikerikanta menestyisi.

Suojelualueille mahtuisi arvioiden mukaan 58–95 prosenttia Etelä-Aasian potentiaalisesta tiikerikannasta. Näiden alueiden lisäksi pienempiä kantoja olisi mahdollista ylläpitää pidemmällä aikavälillä myös 129 muulla suojelualueella.

Tiikerikantojen lisäämiseen tarvitaan tutkijoiden mukaan pieniä parannuksia, kuten lisää rahoitusta, tiikerien elinalueiden elvytystä ja tiukempia pakotteita, jotka estäisivät tiikerien ja niiden saaliseläinten salametsästyksen.

Tiikerit ovat vakavasti uhanalaisia koko esiintymisalueellaan, joka ulottuu Intiasta Venäjälle. YK:n alaisen uhanalaisten lajien kansainvälistä kauppaa valvovan Citesin mukaan tiikereitä on Aasiassa tällä hetkellä 3 200, kun vielä 20 vuotta sitten luku oli 100 000. HM.

Demokratia pettymys Indonesiassa

Indonesia. Indonesialaisten enemmistö katsoo, että maan demokratisointi on epäonnistunut. He sanovat ikävöivänsä kenraali Suharton liki 30-vuotista diktatuuria, tuore Indonesian tutkimuslaitoksen LSI:n kysely paljastaa.

”Vaikka ihmiset ovat tietoisia Suharton virheistä, he kaipaavat häntä miehenä, joka antoi paljon hyviä asioita kansalle”, LSI:n johtaja Denny Januar Aly sanoo.

Suharton valtakausi päättyi 1998. Indonesian nykyinen demokratia on kansalaisten mielestä käynyt liian likaiseksi peliksi.

Tilannetta kuvaa maaliskuun alussa televisioitu parlamentin alahuoneen istunto, joka yltyi kaoottiseksi huutamiseksi ja nimittelyksi. Bandungin islamilaisen yliopiston professori Asep Saeful Muhtadi arvioi poliitikkojen pilanneen demokratian maineen kansan silmissä.

”Demokratia näyttää tarkoittavan vallan kahmimista, ja se taas tähtää pelkästään omaisuuden kartuttamiseen”, hän sanoo.

Indonesian 243 miljoonasta asukkaasta moni on tympääntynyt mielenosoituksiin. ”Kaikki tietävät, että protestoijille maksetaan. Kukaan ei lähde mielenosoitukseen ilmaiseksi”, työmies Astri Wenas sanoo.

IPS – Kafil Yamin

Uudet bussireitit suututtavat Etelä-Afrikassa

Etelä-Afrikka. Johannesburgin kaupungin suunnitelma perustaa uusia bussireittejä mustien asuinalueilta kaupungin keskustaan herättää arvostelua. Varakkaiden alueiden pääasiassa valkoihoisten asukkaiden mielestä heidän asuinalueidensa läpi kulkevat reitit heikentäisivät kiinteistöjen arvoa.

Noin neljäsosa Johannesburgin neljästä miljoonasta asukkaasta asuu Soweton alueella yli 20 kilometriä keskustan ulkopuolella. Työssä käyvät joutuvat käyttämään huomattavasti aikaa ja rahaa päästäkseen työpaikalleen. Uuden bussijärjestelmän tarkoitus on helpottaa tilannetta. Silti monet valkoihoiset vastustavat suunnitelmaa.

”Täällä esikaupungissa on ihmisiä, jotka ovat valmiita maksamaan mitä tahansa alueen suojelemisesta”, Saxonwoldin esikaupunkialueella asuva Tessa Turvey sanoi New York Timesille.

Saxonwoldin asukkaat keräävätkin jo rahaa oikeustaisteluihin. Heidän mukaansa uusi liikennejärjestelmä on sinänsä hyvä asia, mutta reitit on suunniteltu huonosti. Asukkaat uskovat, että reittivalinnoista seuraa saastumista, rikollisuuden lisääntymistä ja kiinteistöjen hintojen laskua.

”Tämä ei ole rotukysymys”, Turvey totesi. JR.

Outo Maailma:

Kyllä korruptio keinot keksii

Mosambik. Ahneus yhdistettynä korruptioon saa ihmeitä aikaan. Mosambikissa lentokentistä vastaavan valtionyhtiön hallituksen puheenjohtaja onnistui kumppaneineen putsaamaan parissa vuodessa omiin taskuihinsa 3,3 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria.

Yhtiön hallitus hyväksyi linjauksen, jonka mukaan yhtiö ostaa omistukseensa arvokiinteistöjä, jotka hallituksen jäsenet voivat ostaa yhtiöltä 40 prosentin alennuksella, Mosambikin uutistoimisto AIM kertoo.

Yhtiön hallituksen nyt jo entiselle puheenjohtajalle Diodino Cambazalle ei riittänyt edes mojova 40 prosentin alennus ökytaloista. Hän teetätti yhtiön rahoilla maksamistaan talokaupoista väärät kuitit, joissa kauppasumma oli todellista alhaisempi, jotta saisi haluamansa talot vieläkin halvemmalla.

Johdon olisi pitänyt hyväksyttää linjauksensa liikenneministerillä, jolle tieto järjestelyistä ei kulkenut. Silloinen liikenneministeri maksatti toki yhtiöllä omien lastensa koulumaksut ulkomailla, joten hänkään ei jäänyt aivan osattomaksi.

Paikallista oikeutta ei yrityksen taloudenpito miellyttänyt, ja se passitti Cambazan 22 vuodeksi vankilaan. PL.

Kehittyvät maat kiipivät miljardöörilistalla

Maailma. Talouden tasapaino on kallistunut kehittyvien talouksien eduksi, ainakin jos mitataan suurten omaisuuksien kasautumista.

Talouslehti Forbesin vuosittaisen maailman rikkaimpien listan kärkeen nousi pitkästä aikaa joku muu kuin Microsoftin perustaja Bill Gates, nimittäin meksikolainen telealan pohatta Carlos Slim.

Viime vuonna sijoilla seitsemän ja kahdeksan olleet intialaiset Mukesh Ambani ja Lakshmi Mittal nousivat sijoille neljä ja viisi. Tänä vuonna kymmenen rikkaimman joukkoon nousi myös brasilialainen kaivos- ja öljyliikemies Eike Batista.

Forbesin mukaan miljardöörilista viestii maailmantalouden toipumisesta, sillä miljardöörien määrä palautui yli tuhanteen pudottuaan viime vuonna alle kahdeksaansataan.

Paluuta johtaa Aasia. Sieltä löytyy nyt yli sata miljardööriä viimevuotista enemmän. Naisia superrikkaiden listalla on 89.

Kaikesta huolimatta amerikkalaiset ja eurooppalaiset hallitsevat yhä listaa: 50 rikkaimmasta 31 on Yhdysvalloista tai Euroopasta. Ainoa suomalainen listalla on Koneen suuromistaja Antti Herlin, jaetulla 773. sijalla. JS.

Tietokonepeli ratkaisee

Maailma. Maailmanpankki-instituutti on kehittänyt Urgent Evoke -tietokonepelin tuottamaan ratkaisuja maailman ongelmiin. Se toivoo erityisesti afrikkalaisilta pelaajilta uudenlaisia ratkaisuja kehityksen, vesihuollon ja hätäavun kaltaisiin haasteisiin.

Instituutti toivoo länsimaalaisten ja kehitysmaiden ihmisten pelaavan yhdessä. Näin länsimaalaiset voisivat antaa neuvoja – tai vaikkapa rahaa.

Instituutin koulutusasiantuntija Bob Hawkinsin mukaan afrikkalaiset eivät ole yhtä yritteliäitä kuin länsimaalaiset, koska eivät usko voivansa muuttaa asioita. ”Tutkimusten mukaan esimerkiksi Etelä-Afrikassa julkiset sijoitukset yliopistoon eivät tuota sellaisia ideoita, joita teollisuus kaipaisi”, hän sanoo.

Hän toivoo tietokonepelin kannustavan afrikkalaisia muuttamaan elämäänsä.

Taitaville ongelmanratkojille on luvassa palkkioita, kuten työharjoittelupaikkoja tai apurahoja.

Peli-ideaa on myös kritisoitu. Sen sarjakuvamaista kuvakieltä on moitittu julmaksi satiiriksi. Kriitikot muistuttavat myös, että vain harvoilla on Afrikassa käytössään verkkoyhteys. JS.

Tyhmä kysymys:

Palstalla kysytään kysymyksiä, joita ei muualla kehtaisi esittää.

Mikä on maailman vakavin ongelma?

Mistä pitäisi olla eniten huolissaan?

”Jaa-a, kiperä kysymys”, aloittaa Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen. ”Luulen, että vakavin ongelma on edelleen köyhyys – ihmisarvoisen elämän mahdollisuuksien epätasainen jakautuminen.

Eri syistä johtuva köyhyys ei näytä muuttuvan. Se johtaa myös muihin ongelmiin, kuten väkivaltaan, sotiin ja heikkoihin valtioihin. Köyhyyden vuoksi sivistystaso jää alhaiseksi eikä olosuhteita pystytä edistämään.

On toki muitakin suuria haasteita, kuten ympäristöongelmat. Ympäristöongelmat kuitenkin kohtelevat ihmisiä tasa-arvoisesti ja niihin on helpompi vastata globaalisti ja paikallisesti.

Jos yksi ongelma pitää valita, se on köyhyys. Se tuntuu vakavimmalta.”

”Kyllähän se on globaali ympäristökriisi, jonka ilmenemismuotoja ovat yleinen myrkyttyminen, lajikato ja ilmastonmuutos”, vastaa tutkija Olli Tammilehto. ”Kriisin syynä on yhteiskunnan vääristynyt luontosuhde.

Yhteiskunnan aineenvaihduntaa määrää kapitalismi – kasvuriippuvainen globaali yhteiskuntajärjestelmä. Tässä mielessä maailman vakavin ongelma on globaali kapitalismi.

On vaikea kuvitella, että tämä järjestelmä pysyisi koskaan ekologisten reunaehtojen rajoissa. Lyhyellä aikavälillä jossain saattaa näyttää siltä, että ekologian ja kapitalismin voisi yhdistää. Tällöin usein hämäännytään siitä, että luontoa kuormittava tuotanto siirretään muualle, esimerkiksi Kiinaan.

Globaalilla tasolla tilanne pahenee jatkuvasti. Mutta onneksi historiasta ja nykyisyydestä löytyy ei-kapitalistisia tapoja järjestää ihmisten keskinäiset ja ihmisten ja luonnon väliset suhteet. Niistä monet sitä paitsi merkitsisivät nykyistä rikkaampaa ja parempaa elämää myös ihmisille.” JS.

Kuukauden kamppis: 

Minkä kaiken puolesta maailmalla kampanjoidaan?

Pankkiverolla kaikki kuntoon

 

Finanssikriisin jälkeen maailmaa puhuttaa ajatus pankkiverosta, jolla pankkien ja rahoituslaitosten rahaliikenne saataisiin verolle. Verosta toivotaan uutta rahoituslähdettä muun muassa kehitysapuun.

Britanniassa pankkiveroa tukeva kampanja on nimetty rikkailta köyhille varastaneen Robin Hoodin mukaan. Siinä on mukana kymmeniä kansalaisjärjestöjä, kuten Britannian Oxfam, Plan, Pelastusarmeija, opettajien liitto ja Unicef.

Jokaisella järjestöllä on tietysti omat syynsä tukea veroa. Yksi haluaisi rahat kotimaan kodittomille, toinen julkisiin palveluihin, joku aidsin uhreille, joku demokratian kehittämiseen…

Kampanja itse kertoo korjaavansa nämä kaikki epäkohdat:

”Pienellä pankkiverolla on mahdollisuus kerätä satoja miljardeja vuosittain. Se vahvistaisi julkista terveydenhuoltoa ja kouluja. Se auttaisi myös taistelemaan köyhyyttä ja ilmastonmuutosta vastaan maailmassa.”

Kampanjaan voi tutustua verkossa osoitteessa robinhoodtax.org. Siellä voi ottaa kantaa veron puolesta tai vastaan tai vaikkapa katsoa videota, jossa näyttelijä Bill Nighy saadaan vakuuttuneeksi veron oivallisuudesta. JS.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!