Hyvin pyyhkii

Maaliskuun kelpo kapine on harso.

Aikana, jolloin kangasnenäliinoja harrastavat lähinnä dandyt ja snobit, arjen tuhruista ja töhryistä selviää harsolla – virallisemmin harsovaipalla.

Kaikki, joiden lähipiirissä on ollut vauvoja, ovat sen nähneet: Läpikuultava, tiheää hämähäkinseittiä muistuttava rakenne. Käytetään usein lastenvaunujen päällä suojana. Väri yleensä valkoinen. Koostumus pehmeä kuin – no, vauvan peppu.

Se on osoittanut olevansa paitsi korvaamaton lastenhoidossa, hyödyllinen arjessa muutenkin: ei ole pöydälle kaatunutta maitoa, tahmaista lattiaa tai klähmäistä peiliä, jota ei kannattaisi sillä pyyhkiä.

Siinä yhdistyvät talouspaperin ja froteepyyhkeen parhaat ominaisuudet. Harso ei murene kuin paperi, mutta kuivaa yhtä tehokkaasti.

Pehmeä koostumus on kuin luotu rätiksi pölyjen ja tahrojen pyyhkimiseen. Myös puhdistus ja kiillotus sujuvat.

Mistä näitä arjen ihmeitä sitten saa? Kirppikset tietysti pursuavat niitä, ja vauvaiän ohittaneiden lasten vanhemmilta kannattaa kysyä. Suosituin tapa hankkia harsoja on tietysti ruksata oikein, kun odottavalta äidiltä kysytään Kelan lomakkeessa, lähetetäänkö kotiin äitiyspakkaus.

Jos päätyy ostamaan uusia, kannattaa huomioida, että valkaistun puuvillan imukyky ei ole yhtä hyvä kuin valkaisemattoman. Uusista materiaaleista suositellaan hamppua ja bambua.