Mehu vai kaakao?

Palstalla pohditaan paremmuutta. Se vuorottelee Kelpo kapineen kanssa.

Kuppi kuumaa keskellä kinoksia on yksi talvisen ulkoilun suuria iloja. Mutta mitä mukaan, jos juomasta haluaa lämmön ohella myös energiaa?

Termospulloon on tarjolla kaksi klassista vaihtoehtoa: mehu ja kaakao. Nälkäisen kannattaa valita kaakao, koska sillä pötkii pidemmälle. Kevytmaitoon tehdyssä kaakaossa on energiaa noin 75 kaloria desilitrassa, kaupan perinteisessä mustaherukkamehussa laimennettuna 40. Mehu vauhdittaa retkeä c-vitamiinilla, maito kalsiumilla.

Kotimaisella mehulla lämmittelijän ekologinen jalanjälki ei ole suuren suuri. Marjojen ilmastosynnit ovat olemattomia, sokerinkin kohtuullisia. Kaakaossa päästöjä syntyy niin maidosta kuin kaakaon rahtaamisesta kaukomailta pohjolan perukoille. Tiivisteestä tehdyn mehun meriittilistaan mahtuu myös vähemmän kuluttava kuljetus, kun vesi lisätään juomaan vasta kotona.

Unohtelevaisen valinta on ehdottomasti mehu. Sen kohtaaminen repun pohjalla viikon kuluttua retkestä on vähemmän ikävää kuin kaakaon.

Pakkasipa reppuun kumpaa tahansa, kannattaa valinnastaan nautiskella täysin siemauksin. Molemmat kun tekevät hyvää sielulle, etenkin pakkassäässä.