Outo maailma

Passi tulee kalliiksi Zimbabwessa, brasilialainen kansanedustaja osaa lukea, Ruotsin eettinen pullonpalautus

Passi tulee kalliiksi Zimbabwessa

Zimbabwe. Zimbabwen hallitus on alentanut uuden passin hintaa 140 Yhdysvaltain dollarista 50 dollariin, mutta todellisuudessa sen hankkiminen voi maksaa moninkertaisesti. Monet virkailijat vaativat lahjuksia.

”Olen ylityöllistetty ja huonosti palkattu virkamies. Minulle ei tuota mitään ongelmaa hyödyntää asemaani työssäni ansaitakseni ylimääräistä rahaa”, yksi passihakemuksista vastaava virkailija pääkaupunki Hararessa sanoi uutistoimisto Irille.

Virkailijan mukaan hänen palkkansa on hieman yli 200 dollaria kuukaudessa; ottamalla lahjuksia hän voi ansaita jopa 500 dollaria päivässä.

Monet zimbabwelaiset tarvitsevat passin, jotta he voisivat lähteä ulkomaille etsimään töitä kotimaan talouskriisin vuoksi.

Hararelaisen taloustieteilijän Innocent Makwiramitin mukaan passien hintojen alentaminen ei välttämättä ollut hyvä ratkaisu. ”[Se] loi valtavasti kysyntää, jolla virkamiehet nyt rahastavat”, hän sanoi. JR.

Kansanedustaja osaa lukea

Brasilia. Brasilian lokakuisten vaalien suurimman äänimäärän kerännyt kansanedustaja osaa lukea riittävän hyvin. Sen todistaa alueellisen vaalikomission marraskuussa pitämä luku- ja kirjoituskoe.

Taiteilijanimellä Tiririca tunnettu Francisco Everardo Oliveira Silva kahmi parlamenttivaaleissa São Paulon vaalipiiristä huimat 1,3 miljoonaa ääntä. Siviiliammatiltaan Tiririca on laulaja ja koomikko.

Huumorimiehen tie ehdokkaaksi oli katketa heikkoon lukutaitoon. Tuomari Aloísio Sérgio Rezende Silveira kuitenkin hylkäsi Tirirican ehdokkuutta vastaan nostetut valitukset, kertoo Último Segundo -verkkolehti.

”Laki ei vaadi ehdokkailta hyvää koulutustasoa, vaan ainoastaan sitä, että he hallitsevat kohtuullisesti maan virallisen kielen”, tuomari perusteli päätöstään.

Kuukausi vaalien jälkeen pidetty lukutaitokoe vihdoin osoitti, etteivät väitteet edustajan lukutaidottomuudesta pitäneet paikkaansa.

Ja vaikka lukeminen hieman takkuaisikin, Tiriricaa ei voi syyttää harhaanjohtavasta markkinoinnista. Hänen vaalimainoksensa kuului: ”Tämän huonompaa ei olekaan”. PL.

Ruotsissa pullonpalautuskin on eettistä

Ruotsi. Niillä on kaikki aina paremmin: ruotsalaiset ovat iloisempia ja hyvinvoivempia. Heidän sosiaalinen omatuntonsakin on virkeämpi kuin meillä itäisen naapurin kanssaihmisillä.

Ruotsin ylivertaisuus näkyy jopa pullonpalautuksessa. Suomessa markettien pullonpalautusautomaatit ovat jatkuvasti rikki tai ainakin ne haisevat pahalle ja niihin joutuu jonottamaan liian kauan.

Ruotsissa pullonpalauttajat saavat sen sijaan vaivata mieltään iloisemmilla asioilla. Coop-tavarataloketjun automaatteihin pulloja tai tölkkejä palauttavat saavat valita pitävätkö he panttirahat itse vai lahjoittavatko ne kehitysyhteistyöhön. Tätä varten automaateissa on pirteät napit: vihreää panttinappia painamalla automaatti palauttaa rahat ja keltaista avustusnappia painamalla rahat menevät kehitysyhteistyöhön.

Panta rättvist -ohjelman kautta kerättyjä rahoja on käytetty muun muassa puiden istuttamiseen ja ruoka-apuun Afrikassa. Vuonna 2009 pullonpalautusautomaateilla kerättiin 6,4 miljoonaa kruunua kehitysyhteistyöhön. JJR.

 

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!