Maailman palat

Puuvillan hinta on noussut pilviin, Intia on taltuttamassa polion, Porto Alegren kouluihin holokaustiopetusta, miesvankeja ympärileikataan Etelä-Afrikassa ym.

Puuvillan hinta pilvissä

Maailma. Kallis puuvilla nostaa vaatteiden hintoja ympäri maailman. Puuvillan hinta nousi marraskuussa korkeimmilleen ainakin 140 vuoteen. Sitä pidemmältä ajalta ei puuvillan maailmankaupasta ole pidetty tilastoa. Viimeisen vuoden aikana hinta on tuplaantunut.

Puuvillan hintaa nostaa pula sen tuotannosta. Monet puuvillantuottajat ovat siirtyneet muihin viljelykasveihin, kun vaatteiden valmistajien on odotettu alkavan käyttää enemmän keinomateriaaleja. Näin ei ole kuitenkaan tapahtunut, vaan puuvillaa kuluu entiseen malliin.

Tänä vuonna puuvillasatoa ovat lisäksi vähentäneet vaikeat sääolot sen suurimmissa tuottajamaissa Kiinassa, Intiassa, Yhdysvalloissa ja Pakistanissa, kertoo uutistoimisto Bloomberg. Kaikissa maissa kovat sateet ja myrskyt ovat vähentäneet puuvillasadon määrää ja heikentäneet sen laatua. Pakistanin suurtulvat tuhosivat merkittävän osan maan puuvillasadosta.

Puuvillan hinta on noussut niin paljon, että se on jo nostanut vaatteiden hintoja. Lisäksi etenkin Kiinan massiivisen vaateteollisuuden on ollut paikoin vaikea toimittaa kaikkia tilattuja vaatteita puuvillapulan vuoksi. JJR.

Intia taltuttamassa polion

intia. Biharin ja Uttar Pradeshin osaval­tioissa Intiassa ei ole tänä syksynä juurikaan havaittu poliotartuntoja, selviää Global Polio Eradication Initiativen tiedoista. Alueella on normaalisti ollut paljon poliotapauksia aktiivisista rokotuskampanjoista huolimatta.

Poliotapausten vähenemisen taustalla on uusi, vuonna 2005 käyttöön otettu suun kautta annettava entistä tehokkaampi rokote. Tavanomaiset suun kautta annettavat rokotteet ovat olleet tehottomia.

Marraskuun alkuun mennessä koko Intiassa oli havaittu alle 40 tartuntaa. Viime vuonna samassa ajassa Intiassa todettiin yli 500 poliotartuntaa.

Vuonna 1988 kansainvälinen yhteisö asetti itselleen tavoitteeksi polion poistamisen maailmasta vuoteen 2000 mennessä. Tartuntojen määrä onkin maailmanlaajuisesti vähentynyt 99 prosentilla. Silti tauti leviää edelleen Nigeriassa, Afganistanissa, Pakistanissa ja Intiassa.

Polio on tunnettu myös lapsihalvauksen nimellä. Suurimmalla osalla poliotartunnan saaneista ei ilmene oireita tai ne ovat lieviä, kuten kuumetta tai kurkkukipua, mutta vajaa prosentti tartunnan saaneista saa vakavampia oireita, kuten halvauksia. JR.

Pato Amazonille norjalaisella ilmastorahalla

Guyana. Guyanan hallitus aikoo käyttää valtaosan Norjan sille vuosille 2010-2011 myöntämästä metsiensuojeluun tarkoitetusta ilmastorahoituksesta vesivoimaa tuottavan padon rakentamiseen.

”On absurdia, että Norjan sademetsärahoitusta voidaan käyttää hakkaamaan 7 000 hehtaaria koskematonta metsää ja rakentamaan [padolle johtava tie], mikä aiheuttaa lisää metsätuhoa”, norjalaisen Rainforest Foundation -järjestön Vemund Olsen sanoi Development Today -lehdelle.

Guyanan presidentin Bharrat Jagdeon mukaan patohanke auttaa hillitsemään ilmastonmuutosta, koska se vähentää maan riippuvuutta fossiilisista polttoaineista ja mahdollistaa kotimaisen, uusiutuvaan energiaan perustuvan sähköntuotannon.

Kyseessä oleva rahoitus on osa Norjan myöntämää REDD-rahoitusta, jonka tarkoituksena on hillitä ilmastonmuutosta tukemalla metsäkatoa vähentäviä hankkeita kehitysmaissa.

Norjalaisviranomaiset korostavat, ettei rahoitusta hankkeelle ole vielä hyväksytty. JR.

Holokaustiopetusta Porto Alegren kouluihin

Brasilia. Eteläbrasilialainen Porto Alegren kaupunki on hyväksynyt lain, joka vaatii kaikkia julkisella rahoituksella toimivia kouluja sisällyttämään opetusohjelmaansa holokaustista eli Natsi-Saksan toisen maailmansodan aikaisesta kansanmurhasta kertomisen. Ensi vuonna voimaan tuleva laki on reaktio Porto Alegressa tapahtuneisiin juutalaisiin kohdistettuihin hyökkäyksiin.

Porto Alegren roomalaiskatolinen arkkipiispa Dadeus Grings aiheutti kohua sanomalla paikalliselle lehdelle, että holokaustissa kuoli enemmän katolisia kuin juutalaisia ja että ”tätä ei tiedetä sen vuoksi, että juutalaiset hallitsevat maailman mediaa”. Kohun jälkeen Grings lupasi parantaa yhteydenpitoaan juutalaisten kanssa.

Porto Alegressa asuu noin 15 000 juutalaista. Uusnatsiryhmät ovat turmelleet kaupungin hautausmaita ja synagogia. Paikallinen poliisi sanoo estäneensä viime vuonna kahteen synagogaan suunnitellun pommi-iskun.

Lain laatineen kaupunginvaltuutetun Valter Nagelsteinin mukaan sen tarkoitus on osaltaan vähentää tämäntyyppistä toimintaa. JR.

UFF, Ahtisaaren CMI ja WWF suurimmat hanketuen saajat

Suomi. Ulkoministeriön päätös kehitysyhteistyöhön tarkoitettua hanketukea saavista järjestöistä julkaistiin marraskuun alussa. Tällä hakukierroksella tuen saajista suurimmat ja kauneimmat olivat kirpputoreistaan tuttu UFF ja Martti Ahtisaaren luotsaama Crisis Management Initiative.

Molemmat saivat ensi vuoden toimintaansa vähän yli miljoona euroa. Kolmanneksi eniten tukea sai Maailman luonnonsäätiö WWF, hieman yli 800 000 euroa. Kaik-
kiaan hanketukea oli ensi vuodelle jaossa 7,1 miljoonaa euroa.

Järjestöt voivat hakea ulkoministeriöltä tukea hankkeilleen kerran vuodessa. Hankerahoitusta voi hakea enintään kolmeksi vuodeksi. Siksi marraskuussa julkaistut hankepäätökset kertovatkin vain osan järjestöjen saaman tuen kokonaismäärästä. Esimerkiksi CMI:n toimintaan myönnettiin vuotta 2011 varten jo edellisellä hakukierroksella 1,36 miljoonaa euroa, UFF:lle 400 000 euroa.

Nyt jaossa ollut tuki oli tarkoitettu pieniä ja keskisuuria kehitysyhteistyöhankkeita tekeville järjestöille. Suurimpien kehitysyhteistyötä tekevien järjestöjen eli niin sanottujen kumppanuusjärjestöjen ulkoministeriöltä saaman tuen määrä vaihteli tänä vuonna 1,6 miljoonasta yli 7 miljoonaan. Suurimmat tuen saajat olivat Suomen lähetysseura ja Kirkon ulkomaanapu. PL.

Bangladeshilaiset vaikeuksissa Italiassa

Italia. Italia houkuttelee yhä enemmän maahanmuuttajia Bangladeshista, mutta muuttaminen Italiaan ei välttämättä kannata. Tuoreen tutkimuksen mukaan viime aikoina saapuneet bangladeshilaiset eivät ole onnistuneet työllistymään.

”Maastamuutto on pitkään ollut tärkeä toimeentulostrategia Bangladeshissa”, Patrizia Gattoni Terre des Hommes Italia -järjestöstä sanoo. Järjestön tilaaman tutkimuksen mukaan tuoreet maahanmuuttajat eivät kuitenkaan ole kyenneet lähettämään rahaa takaisin kotiin. Joissain tapauksissa Bangladeshissa asuvat sukulaiset ovat joutuneet tukemaan taloudellisesti Italiaan lähteneitä maahanmuuttajia.

Italian tilastoviraston mukaan maassa asuu virallisesti hieman yli 70 000 bangladeshilaista.

Kansainvälisen siirtolaisjärjestö IOM:n mukaan ulkomailla työskentelevät bangladeshilaiset lähettivät vuonna 2009 yli 10 miljardia Yhdysvaltain dollaria takaisin kotimaahansa. Summa on selvästi suurempi kuin Bangladeshille annettava virallinen kehitysapu. JR.

Rahat kulkevat kännykkäpankissa

Intia. Mitä tehdä, jos haluaa lähettää rahaa kotiseudulle, mutta ei omista pankkitiliä? Intiassa tilanne ratkeaa helposti, kunhan taskussa on kännykkä.

Suuri osa intialaisista on niin pienituloisia, etteivät pankit ole kiinnostuneita heistä asiakkaina. Arviolta 40–60 prosentilla intialaisista ei ole pankkitiliä. Ongelmallisinta tilittömyys on kaupungeissa työskelenteleville siirtotyöläisille. Ilman pankkia raha pitää lähettää kotiseudulle turvattomasti käteisenä.

Enää oman pankkitilin puute ei ole esteenä sähköisille rahansiirroille. Vuodesta 2009 alkaen Eko Financial Services -yritys on tarjonnut palvelua, jossa rahan siirtoon riittää tavallinen matkapuhelin. Asiointiin ei tarvita pankkitiliä tai -konttoria. Käynti kioskilla riittää.

Asiakas kävelee lähimpään palvelua tarjoavaan kulmakioskiin ja näpyttelee puhelimeensa siirrettävän summan ja turvakoodin. Hän antaa summan käteisenä kioskinpitäjälle, joka tallettaa sen State Bank of Indiaan. Sen jälkeen raha on heti nostettavissa mistä tahansa kioskista. Palvelua voidaan myös käyttää rahan talletuksiin ja mikroluottojen nostamiseen.

Ekon palvelu toimii Delhissä sekä pohjoisintialaisilla Biharin ja Jharkhandin alueilla, joista moni siirtotyöläinen on lähtöisin. Puolessatoista vuodessa se on saanut jo lähes 200 000 käyttäjää. JJR.

Yhdysvallat tukee lapsi­sotilaita käyttäviä armeijoita

Yhdysvallat. Yhdysvaltain presidentti Barack Obama päätti lokakuun lopussa, että Yhdysvallat jatkaa sotilaallisen tuen antamista neljälle maalle siitä huolimatta, että ne käyttävät lapsisotilaita. Presidentti perusteli päätöstään Yhdysvaltain kansallisella edulla.

Tänä vuonna voimaan tullut laki kieltää Yhdysvaltoja tukemasta lapsisotilaita käyttäviä armeijoita, mutta presidentti myönsi poikkeuksen Tsadille, Kongon demokraattiselle tasavallalle, Sudanille ja Jemenille.

”Presidentti on periaatteessa antanut kaikille maille luvan käyttää lapsisotilaita”, lasten oikeuksista vastaava johtaja Jo Becker Human Rights Watchista sanoi Washington Post -lehdelle.

Viranomaiset perustelivat poikkeusta terrorisminvastaisella taistelulla ja sillä, että Yhdysvaltain rahoituksella esimerkiksi Tsadia autetaan luopumaan lapsisotilaiden käytöstä. World Vision -järjestön Jesse Eaves huomautti, että laki olisi mahdollistanut lapsisotilaiden käytön lopettamiseen tähtäävän avun myös ilman poikkeusasetusta.

Ennen presidentiksi valintaansa Obama kannatti senaatissa lapsisotilaita käyttävien maiden tuen kieltävää lakia. JR.

Lajien suojelu vaatii valtavan paperityön

Maailma. Lokakuun lopulla Japanissa solmittu Nagoyan sopimus pyrkii suojelemaan luonnon monimuotoisuutta ja estämään biopiratismia. Sopimuksen toteuttaminen vaatii valtavaa byrokratiaa.

Jotta valtio voi osoittaa jonkin lajin omakseen ja hyötyä lajien kaupallisesta käytöstä, sen on luokiteltava koko eläin- ja kasvikuntansa. Tehtävä vaatii mittavia tieteellisiä ja hallinnollisia voimavaroja, ja tietenkin rahaa.

”Saharan eteläpuolisen Afrikan maiden on aloitettava luontonsa lajirunsauden kartoitus- ja lainsäädäntötyö lähes tyhjästä”, Saksan luonnonsuojeluviraston johtaja Beate Jessel sanoo.

Aiemmin ympäristötieteen professorina toimineen Jesselin mukaan kehitysmaat ovat keskenään hyvin eri tilanteissa lajiensa suojelun ja omistuksen suhteen.

Etelä-Amerikan maista esimerkiksi Brasilia, Kolumbia, Meksiko ja Peru ovat suojautuneet tehokkaasti biorosvousta vastaan.

”Brasiliasta ei pääse lähtemään pienimmänkään siemenpussin tai perhosensiiven kanssa joutumatta kulkemaan lukuisien kontrollien läpi”, Jessel kertoo.

Afrikan mailta vastaavat hallinnolliset välineet puuttuvat. Köyhyyden, heikon hallinnon, korruption ja selkkausten oloissa niitä on myös vaikea luoda. IPS – Julio Godoy.

Miesvankeja ympärileikataan Etelä-Afrikassa

Etelä-afrikka. Viranomaiset Kwazulu-Natalin maakunnassa Etelä-Afrikassa ovat aloittaneet ohjelman vankilatuomioita kärsivien miesten ympärileikkaamiseksi. Tarkoitus on hidastaa hivin leviä­mistä vankiloissa.

Resurssit eivät riitä kaikkien­ halukkaiden leikkaamiseksi, maakunnan terveysministeri Sibongiseni Dhlomo sanoi BBC:lle. Ministerin mukaan vangit ovat itse pyytäneet ympärileikkauk­sia. ”Menimme vankiloihin puhumaan hivistä, kondomeista ja testauksesta. Vangit kysyivät: miksi emme ole mukana ohjelmassa?” Dhlomo lisäsi.

Dhlomon mukaan ainoastaan vapaaehtoisia vankeja ympärileikataan. Hän kertoi, että operaatio on suoritettu yhdessä vankilassa 150 vangille, ja että lisää vapaaehtoisia on jo ilmoittautunut.

Tutkimusten mukaan miesten ympärileikkaus vähentää hiv-tartunnan leviämisen riskiä. Maailman terveysjärjestö WHO suosittelee miesten ympärileikkausta maissa, joissa hiv on yleinen.

Etelä-Afrikassa on enemmän hiv-tartuntoja kuin missään muualla. Kwazulu-Natalin alueella aio­taan ympärileikata yhteensä 2,5 miljoonaa miestä kesään 2014 mennessä. JR.

Pakistanin Punjab haluaa viedä viljaa

Pakistan. Kansalaisjärjestöt arvostelevat pakistanilaisen Punjabin maakunnan suunnitelmaa viedä vehnää ulkomaille muutama kuukausi sen jälkeen, kun maa kärsi valtavista tulvista.

Punjabin maatalousviranomaisten mukaan maakunnalla on miljoonien tonnien vehnäylijäämä, joten he ovat pyytäneet Pakistanin keskushallinnolta lupaa viedä viljaa ulkomaille.

Heidän mukaansa tulvista kärsivät pahiten muut viljelylajikkeet kuten puuvilla ja sokeriruoko.

Oxfam-järjestön maatalousasiantuntija Fatima Naqvi korosti Wall Street Journalin haastattelussa, että Punjabin maakunnalla on tärkeä asema Pakistanin ruokatuotannossa. ”Tällä voisi olla suuria vaikutuksia ruokaturvaan Pakistanissa”, Naqvi sanoi viitaten viljanvientisuunnitelmaan.

Oxfamin mukaan vehnän hinta Pakistanissa on tulvatuhoista johtuen noussut 6–10 prosentilla elokuun jälkeen.

Järjestö arvioi, että miljoonat pakistanilaiset ovat vielä kuukausien ajan riippuvaisia kansainvälisestä ruoka-avusta. JR.

Kommentti Ruusu vastaan ruusu -juttuun

Maailman Kuvalehdessä (11/2010) olleen kainalojutun mukaan Reilun kaupan edistämisyhdistyksen antama tieto osoittautui harhaanjohtavaksi tai peräti vääräksi. Haluaisin kommentoida tätä.

Kuten alan ammattilaiset jutussa vahvistavat, suomalainen leikkokukkatuotanto ei kata suomalaisten leikkokukkakulutusta. Reilun kaupan ruusukimppujen (40 cm) tullessa markkinoille ei Suomessa enää tuotettu riittävästi vastaavia kimppuruusuja vaan ne tuotiin kehitysmaista, usein tuntemattomista alkuperistä. Se, että kotimainen ruusutuotanto ei ollut kilpailukykyistä kehitysmaatuontiin verrattuna ennen syyskuuta 2006 ei johtunut Reilun kaupan ruusuista, vaan muista jutussakin ilmi tulleista seikoista. Kotimaisen tuotannon ja Reilun kaupan tuotannon vastakkainasettelu ei ole kenenkään edun mukaista. Kotimaiset tuotteet ovat eettisiä ja niitä kannattaa ehdottomasti suosia aina kun mahdollista.

Pirjo Virtaintorppa

Toiminnanjohtaja

Reilun kaupan edistämisyhdistys

 

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!